Hampir lupa nak amik gambar...dah kenyang baru ingat..heh heh.
Bahan-bahan:
Laksa
1/2 kilo Ikan Kembung (anda boleh letak lebih kalau suka)
5 biji bawang merah (shallots) - dikisar
2 -3 biji bawang putih (garlic) - dikisar
1 tangkai serai (lemon grass) - dihiris dan dikisar
5 - 10 biji cili merah (saya suka guna cili kering, sebab rasanya lebih 'Da Bomb'!) - dikisar
Sedikit belacan - dikisar
2 sudu kecil petis / otak udang, di campur dengan 2 sudu kecil air.
2 tangkai bunga kantan - di belah dua
10 - 15 tangkai daun kesum
5 - 10 keping asam gelugur (depending on how sour you wish it to be)
Sedikit kunyit hidup - dikisar (kadang2 saya guna serbuk kunyit sahaja)
Garam
Gula
Bahan Tabur (Garnishing)
Daun pudina - di hiris
Nenas - dihiris
Bawang besar - dimayang
Telur - di rebus dan dibelah dua
Cili merah - dihiris nipis
Timun - dibuang empulur dan dihiris nipis
Taugeh - di selur (saya jarang letak taugeh sebab anak2 tak suka)
Limau kasturi - di belah dua
Cara Membuat:
1. Rebuskan ikan kembung yang telah dibersihkan sehingga masak / empuk bersama-sama asam gelugur.
2. Setelah masak, ambil isi ikan dan hancurkan (sesetengah orang suka masukkan ikan dalam blender, saya suka hancurkan guna garfu sahaja supaya tidak terlalu halus).
3. Masukkan bahan kisar tadi ke dalam air rebusan ikan bersama-sama bunga kantan dan petis. Masukkan juga bunga kesum supaya wangi.
4. Taburkan garam dan gula secukup rasa.
5. Kuar atas api sederhana sehingga kuah tadi menjadi pekat.
6. Untuk menghidang / menjamu selera, tuangkan kuah ke atas laksa yang telah masak / diselur dan hias dengan bahan tabur tadi.
Selamat mencuba!!
2 comments:
Oh..I miss penang laksa so much, esp the Melayu one like your recipe ni.
I tak ada mee laksa dia lah..if not I would have loved to make this since I just bought 1kg of ikan kembong this morning.
MTT, sekarang ada instant mee laksa you know - just need to rendam dalam air panas. You only need to cook the gravy sahaja.
Just found out 2 years ago. Eversince, I guna yang instant saja...tak payah pening kepala guna yang ori. Taste the same too.
Post a Comment