Bahan2 :
1/2 kilo lala (depends on you how much you want to cook actually)
I batang serai - di ketuk / titik (sorry, lupa nak letak dalam gambar below)
1/2 sudu besar taucu (sesetengah taucu tersangatlah masin, therefore you may need to adjust)
Sedikit sos tiram
Sedikit tepung jagung - di campur satu sudu air
Sedikit gula
Cili Merah - di hiris
Daun sup - di hiris 1 inchi panjang
Bahan ditumbuk :
4 ulas bawang merah - ditumbuk (kalau tak nak, tak ape - most of the time I cook Lala without it)
4 ulas bawang putih - ditumbuk
Halia - dikupas dan ditumbuk
5 - 6 biji cili merah - ditumbuk (hari ini saya guna cili boh)
Serai (lemon grass) and halia (ginger) were left out from the above pic.
Cara Membuat :
1. Bersihkan lala dan tuskan.
2. Panas minyak dan tumis bahan tumbuk & serai yang di titik tadi sehingga wangi.
3. Masukkan sos tiram, taucu, lala dan kacau sehingga rata. Tutup kuali / periuk for 2 minutes or sehingga kulit lala terbuka. Perlahankan api.
4. Masukkan sedikit air (kalau nak sedap lagi boleh letak air rebusan ikan). Tuang air bancuhan tepung jagung, daun bawang dan tabur gula secukup rasa. Let it simmer.
5. Setelah pekat, angkat dan hias dengan cili dan sedikit hirisan dan bawang.
6. Kekadang saya masukkan sedikit sos cili untuk perisa manis dan untuk membuatkan lala lebih menarik dan 'berkilat'.
Selamat mencuba!
2 comments:
Salam sis. Nampak simple & sedap lala tumis pedas ni. One of these days maybe bleh cuba. Copy dulu resipinya heheh..
Thanks for dropping by Bro Rozzan. Yup, resipi ni memang simple, but masa mula mula buat dulu selalu terlajak masin, coz taucu memang masinnn.
Post a Comment