It couldnt go wrong I thought - the children love it, semua ada - sup, ayam, nasi, sayur (timun), sambal pencicah. Cukup la. During berbuka time, semuanya kata sedaapp...Alhamdulillah (lapar sangat kut. Maklum la, puasa..)
Bahan2 :
1 ekor ayam - dibersihkan.
Minyak untuk deep fry
Sos Tiram
Sedikit Kicap pekat
Madu
Chicken Stock
Rempah tumis
Butter
Secubit Garam
Beras
Daun Pandan
Timun & Daun Salad
Cara Membuat :
1. Rebus ayam bersama chicken stock sehingga setengah masak. Angkat dan tuskan.
2. Marinate ayam dengan sedikit kicap pekat, sos tiram dan madu. Biar lebih kurang 15 - 30 minit.
3. Goreng ayam dalam deep fryer (goreng terendam) sehingga masak. Angkat dan tuskan.
4. Air rebusan tadi boleh lah diguna kan untuk membuat sup. (you have to put all the necessary ingredient to make the soup though - seperti masak sup biasa)
5. Panaskan butter sehingga cair, masukkan rempah tumis, daun pandan, garam dan air rebusan stock. Kacau sebentar.
6. Masukkan bahan (5) ke dalam beras (yang telah dibersihkan dan di tus) - air rebusan chicken stock tadi sama banyak seperti air biasa untuk memasak nasi. Masak nasi seperti biasa.
7. Setelah masak, boleh di hidangkan bersama ayam yang dihiris, sup, hirisan timun, daun salad (jika ada) dan sambal pencicah.
Selamat mencuba!!
0 comments:
Post a Comment