Bahan - bahan :
1 ekor ikan (kali ini saya guna ikan sherry) - dibersihkan, dipotong ikut suka dan diperap dengan asam jawa.
1 labu bawang besar*
10 tangkai cili kering *
1 tangkai serai - dititik
5 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
Sedikit halia*
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2 atau 4
Air asam jawa
Sedikit kunyit hidup atau serbuk kunyit
Sedikit belacan*
3 - 5 tangkai Kacang bendi
1 biji buah tomato dibelah empat
Cara Membuat:
1. Blendkan semua bahan bertanda * . Jika anda menggunakan kunyit hidup, blendkan juga.
2. Tumis bahan blend dan serai sehingga naik bau dan agak garing. Masukkan sedikit air agar tidak terlalu garing atau pekat. Kemudian masukkan bunga kantan. Kacau lagi.
3. Masukkan juga air asam jawa dan kacang bendi. Biar sebentar sehingga mendidih.
4. Masukkan ikan yang telah dipotong tadi (tidak perlu basuh lagi setelah diperap asam jawa).
5. Jika terlalu pekat, masukkan air. Kecilkan api - biar hingga mendidih.
6. Tabur garam secukup rasa. Jika suka, boleh dimasukkan sedikit gula jika tidak mahu terlalu pedas.
7. Akhir sekali masukkan buah tomato. Kacau sebentar, angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba!
p/s Jika saya berada di Sarawak, saya tidak gunakan bunga kantan, sebaliknya menggantikannya dengan Terung Asam Sarawak yang berwarna kuning. Puas saya mencarinya di sekitar Lembah Klang, tapi tak jumpa...apatah lagi di tanah Pak Abu ni...
0 comments:
Post a Comment