I was contemplating to make Puding Roti Caramel today. I even bought the bread loaf already, so excited was I to try this new recipe I got from Ms Hart (who got the recipe from her friend Ummi , who got the recipe from KakHanieliza...). As I prepared the ingredients - my maid told me.."Kak, susu cair sudah habis semalam.." Adeii....potong steam betul! Looks like that Puding Roti Caramel will have to wait.
Cucur Badak and Pau
Cucur Badak :
2 Keledek sederhana besar - di rebus, di buang kulit dan di lecek.
2 1/2 sudu besar (sukatan penuh) tepung gandum
Cili hidup atau cili kering (terpulang kepada tahap kepedasan anda)
1 tangkai serai
3 ulas bawang merah
Setengah genggam udang kering - di rendam
Sedikit kari daging
Kelapa parut dari 1/2 biji kelapa
Garam & Gula secukup rasa
Cara Membuat :
1. Keledek yang telah di lecek, digaul bersama tepung gandum sehingga sebati (sehingga dapat di kepal). Ketepikan.
2. Blend kan bahan - cili, bawang merah, udang kering, serai sehingga halus.
3. Blendkan juga kelapa parut (sekejap sahaja agar tidak terlalu halus) - dan di campur dengan bahan (2) di atas.
4. Panaskan sedikit minyak dan goreng bahan blend tadi dengan sedikit kari daging sehingga agak kering. Tabur garam dan gula secukup rasa.
5. Bentukkan adunan keledek tadi dan masukkan bahan goreng sebagai inti. Kepal sehingga menjadi bulat atau leper. Nak segi empat pun boleh...hehhehe..
6. Goreng sehingga keemasan.
0 comments:
Post a Comment