Kuih Koci yang sedap dan lemak...
Kuih Koci sebelum dikukus...
Bahan-bahan :
Tepung pulut (lebih elok jika menggunakan tepung pulut hitam)
Air
Garam
Kelapa parut
Gula merah
Daun pisang
Sedikit minyak masak
Sedikit santan pekat bercampur sedikit garam.
Cara Membuat :
1. Panaskan kuali dan masukkan gula merah bersama sedikit air - kacau sehingga larut. Masukkan kelapa parut. Kacau sehingga rata dan pekat / masak. Angkat dan ketepikan.
2. Campurkan secubit garam kedalam tepung pulut dan gaul rata (supaya rasa garam sekata). Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan sedang elok untuk dibentuk.
3. Potong daun pisang sedang lebarnya (dalam 2" x 5 ") - dan disapu dengan sedikit minyak di bahagian luarnya.
4. Bentukkan adunan tepung tadi menjadi bulat dan masukkan inti kelapa parut. Letak di atas daun pisang yang telah diminyakkan.
5. Tuangkan satu atau dua sudu teh santan pekat ke atas adunan yang telah dibentuk tadi sebelum daun pisang dilipat (seperti gambar diatas). Ulang sehingga habis adunan tepung / inti.
6. Kukus sehingga masak.Selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment