CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, September 20, 2008

Kuih Koci


Saya sangka masa bekerja dulu je ada KPI target, rupanya dah jadi suri rumah pun ada KPI jugak! My latest KPI is to 'clear' the contents of our fridge before we go back to Msia for Hari Raya. Bunyi macam senang jer, tapi tricky jugak sebab fridge tu dah terpadat dengan segala macam makanan. And our "Tuan Director" is quite serious about this...

Well..I managed to 'get rid' of the egg whites this morning (I made Agar2 Buih - see recipe right before this entry). Next is the grated coconut! Rather than making the usual Onde Onde or the Buah Melaka - this time, I decided to make Kuih Koci.


Kuih Koci yang sedap dan lemak...



Kuih Koci sebelum dikukus...

Bahan-bahan :


Tepung pulut (lebih elok jika menggunakan tepung pulut hitam)

Air

Garam

Kelapa parut

Gula merah

Daun pisang

Sedikit minyak masak

Sedikit santan pekat bercampur sedikit garam.

Cara Membuat :

1. Panaskan kuali dan masukkan gula merah bersama sedikit air - kacau sehingga larut. Masukkan kelapa parut. Kacau sehingga rata dan pekat / masak. Angkat dan ketepikan.

2. Campurkan secubit garam kedalam tepung pulut dan gaul rata (supaya rasa garam sekata). Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan sedang elok untuk dibentuk.

3. Potong daun pisang sedang lebarnya (dalam 2" x 5 ") - dan disapu dengan sedikit minyak di bahagian luarnya.

4. Bentukkan adunan tepung tadi menjadi bulat dan masukkan inti kelapa parut. Letak di atas daun pisang yang telah diminyakkan.

5. Tuangkan satu atau dua sudu teh santan pekat ke atas adunan yang telah dibentuk tadi sebelum daun pisang dilipat (seperti gambar diatas). Ulang sehingga habis adunan tepung / inti.

6. Kukus sehingga masak.Selamat mencuba!

0 comments: