CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, February 25, 2009

Fucuk Goreng Berinti

Dah lama Wlily tak update blog ni. Sejak akhir akhir ni Wlily agak sibuk dengan kelas bahasa Arab. Starting next week, I think lagi payah nak update blog..bukan tak masak, cuma segalanya kena cepat, so masa untuk ambik gambar tu kurang. Why next week? Haa...next week Wlily dah start belajar membaca Al-Quran. Bukan tak reti baca, memang reti and kenal huruf, tau dengung, tau panjang pendek..tapi Wlily nak belajar dengan cara yang betul, tajwid yang betul, and according to ustazah yang mengajar, kalau betul2 ikut cara kat centre tu, boleh tahfiz! Uiishh...tak de la sampai ke situ, niat nak polish what I have left so long ago lah. Masa kecik 9 tahun dah khatam Quran, tapi bila jarang baca selepas khatam, itu yang buat Wlily merangkak2 macam penyu sakit perut bila baca kitab ni.

Anyway, recently Wlily ada buat Fucuk Goreng Berinti. Masakan ni sesuai sangat kalau campur dengan bahan yong tau foo yang lain. Tapi, kalau nak makan begitu saja pun ok jugak. And, you can also subsitute kulit nya dengan kulit popiah kalau nak cepat. Pun boleh juga :-)






Bahan-bahan:

Fucuk secukupnya (lebih elok jika anda menggunakan fucuk jenis nipis dan lebar daripada yang lurus panjang dan berlipat)

Bahan inti:

200 gm udang (dibuang kulit dan dipotong halus)

100 gram isi ikan tenggiri - dipotong dadu kecil

1/2 labu bawang besar - dihiris dadu kecil

2 ulas bawang putih - dihiris dadu kecil

3 kuntum cendawan cina kering - direndam dan dihiris halus

3 helai daun bawang - dihiris halus

1/2 batang lobak merah - dihiris dadu kecil

2 biji telur

Bahan gaul :

1 camca besar tepung beras

1/2 camca teh garam

1/2 camca teh serbuk perasa

1 camca besar sos tiram

Sedikit lada sulah

Adunan salutan kulit :

1 biji telur

1 camca besar tepung beras - di bancuh dengan sedikit air

Garam secukup rasa

Cara Membuat :

1. Fucuk hendaklah di lap dengan kain lembab sehingga lembut. Jika menggunakan fucuk jenis tebal dan panjang, wlily lebih gemar merendam nya sehingga lembut. Potong selebar 4" x 2.5" setiap satu (jika menggunakan fucuk lebar). Jika menggunakan fucuk panjang yang biasa - gunting sahaja dalam 2.5' dan perlahan2 buka kulit fucuk sehingga lebar (leceh jugak part ni..:-) )

2. Di tempat lain, gaul kan bahan inti sehingga mesra dan masukkan bahan gaul - kacau lagi sehingga betul2 mesra.

3. Sudukan bahan inti ke atas fucuk yang telah disediakan dan gulung perlahan. Ikat dengan daun bawang (kalau nak senang, boleh gunakan tali kapas). Ulang sehingga habis.

4. Kukus gulungan fucuk tadi sehingga isinya masak (jika masak, warnanya akan bertukar keputihan). Angkat dan ketepikan sehingga agak sejuk. Setelah sejuk, buka / gunting ikatan daun bawang atau tali kapas tadi.

5. Sediakan adunan salutan kulit (make sure tepung beras tidak bergentel). Rendamkan sebentar gulungan fucuk ke dalam adunan salutan kulit dan goreng di dalam minyak tohor (guna api yang sederhana.) Goreng sehingga agak keperangan - angkat, tus dan hidangkan.

10 comments:

nurul aziyana said...

sedapnyer resepi..salam singgah..jom jana pendaptan lebih. http://janamodal.com/rm2018.htm

Zue Murphy said...

Bagus resepi ni. I baru beli fucuk boleh try ni. Tapi apa itu minyak tohor?

Waterlily said...

Hi Nurul

Thanks for hopping by..will peep over yours later ya..

Waterlily said...

Hi Zue

Minyak tohor tu opposite of deep fry ..tak perlu banyak sangat minyak untuk menggoreng.

Anonymous said...

Salam , saya dah link gan blog waterlily ni sebab banyak sangat resepi yang sedap ,suka tgk dan nak cuba.Blog saya resepi semua simple saja.Resepi pucuk ni mesti masak besok sedapnya.

Anonymous said...

Salam , tadi url saya silap , ini baru yg betul.

Waterlily said...

Nannie

thanks for hopping by :-)

Wlily kekadang tengok mood jugak. Kalau mood elok tu, ada saje benda yang wlily nak buat. Bila angin 'M' dah melanda...masak sempoi sempoi je lah. Glad you like the recipes here..ada masa nanti try lah ye!

Ezza Aziz said...

wlily,

apapasal blog satu lagi tu kamu kunci..main invite reader pulak...nape yer..kena spam macam MTT ker...pelik woo

Singgah ke muffinbiru collect something special for you there....

Bye...

Waterlily said...

Kak Izzah

I decided to shut the other blog down for good lah. Tapi belum delete lagi. Tak de masa nak update pun.. I'm keeping this blog though.

Nanti wlily pegi blog kak izzah ok. Thanks :-)

Madam Tai Tai Again said...

Hi WL!

Good to meet up with you here. Yes, yes, yes you have been missed but at least you have this cooking blog. Terubat lah rindu.

I'm sure you will do very well in your Quran lessons. I tried to learn with a Malaysian expat here last year, tapi sekerat aje sebab she went home. She was extremely patient with me as my knowledge is pretty poor. I'm sure you will have no problem at all with your lessons.