CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, February 5, 2009

Ikan Pesmol

Lauk for lunch today was Ikan Pesmol, tapi Wlily sendiri tak sempat makan sebab ada jemputan hari jadi pulak di sebelah petang. So bila kecoh kecoh, rush sana rush sini..sampai terlupa nak makan.

Meh tengok gambar and resipi. Enjoy!






Source : Chef Wan.

Bahan2:

1 ekor ikan siakap dibersihkan (wlily rembat jer apa ikan yang ada kat Abu Dhabi ni..)

Sedikit garam

Lada hitam yang baru dikisar

Minyak untuk menggoreng

1 batang serai dititik

2 cm lengkuas, dititik

10 tangkai cili padi

2 helai daun limau purut

2 helai daun salam

500 ml santan (daripada 1 biji kelapa)

Air perahan dari 1 biji limau nipis

Sedikit gula

Bahan dikisar halus:

5 tangkai cili merah

10 tangkai cili padi

4 ulas bawang merah, dikupas

2 ulas bawang putih, dikupas

10 biji buah keras

1/2 sudu teh kunyit serbuk

1/2 inci halia, dikupas

Cara Membuat:

1. Lumur ikan dengan garam dan lada hitam, dan goreng sehingga garing. Tuskan dan letak dalam pinggan.

2. Panaskan 3 sudu minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan serai dan lengkuas. Tambah cili padi, daun limau purut dan daun salam. Kacau rata. Campur santan dan renihkan sehingga kuah pekat. Perasakan dengan air limau nipis, garam dan gula.

3. Tuang kuah ke atas ikan goreng dan hidangkan.

0 comments: