Source : Chef Wan.
Bahan2:
1 ekor ikan siakap dibersihkan (wlily rembat jer apa ikan yang ada kat Abu Dhabi ni..)
Sedikit garam
Lada hitam yang baru dikisar
Minyak untuk menggoreng
1 batang serai dititik
2 cm lengkuas, dititik
10 tangkai cili padi
2 helai daun limau purut
2 helai daun salam
500 ml santan (daripada 1 biji kelapa)
Air perahan dari 1 biji limau nipis
Sedikit gula
Bahan dikisar halus:
5 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
4 ulas bawang merah, dikupas
2 ulas bawang putih, dikupas
10 biji buah keras
1/2 sudu teh kunyit serbuk
1/2 inci halia, dikupas
Cara Membuat:
1. Lumur ikan dengan garam dan lada hitam, dan goreng sehingga garing. Tuskan dan letak dalam pinggan.
2. Panaskan 3 sudu minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan serai dan lengkuas. Tambah cili padi, daun limau purut dan daun salam. Kacau rata. Campur santan dan renihkan sehingga kuah pekat. Perasakan dengan air limau nipis, garam dan gula.
3. Tuang kuah ke atas ikan goreng dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment