CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, February 18, 2009

Paceri Terung

Ini la menu sempoi hari ini bagi keluarga Wlily..di makan bersama Ikan Kuah Lada and ulam petai yang di terbangkan khas dari Malaysia. Kena pulak dengan nasi panas..adeh..diet pun entah ke mana..



Sekarang ni tengah migraine..later Wlily post kan resipi ok. :-)

Update 18 Feb 2009

400 gram sayur terung - di hiris memanjang 2 inci dan direndam dalam air bagi mengelakkan lebam

3 - 4 camca besar rempah kari ikan - dibancuh dengan air

1/2 cawan air asam jawa

150 gram udang yang sederhana dibuang kulit kecuali ekor (jika suka tapi Wlily tak letak sebalik nya Wlily lebih gemar menggantikan dengan 1/2 genggam udang kering, di ketuk kasar)

2 tangkai cili merah, di belah memanjang

Gula secukup rasa (Wlily lebih gemar menggunakan gula merah)

1 sudu besar kicap cair

Garam secukup rasa

Bahan kisar :

10 - 12 tangkai cili kering, direndam dan dituskan

10 ulas bawang merah

1 sudu teh belacan

Cara Membuat :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan pes kari dan udang kering dan kacau sehingga pecah minyak.

2. Kecilkan api - masukkan terung dan goreng beberapa minit. Tambahkan air asam - besarkan api dan biar sehingga mendidih.

3. Setelah terung lembut, masukkan cili merah, gula dan kicap cair. (Jika anda menggunakan udang, masukkan juga ketika ini.) Perasakan dengan garam. Renihkan selama 2 - 3 minit sehingga udang masak.

Note : Sesetengah orang suka paceri terung yang lebih kuah, dan ada pula yang suka kan kuahnya pekat. Jadi banyak nya air atau pekat nya kuah terpulang kepada selera masing2.

4 comments:

ray said...

Komen Pak Malim kucing ray yg alim.

Saya sangat suka makan paceri terung, kata Pak Malim sambil memegang ikan jerung. Tetapi malangnya saya tak pandai memasak, kata Pak Malim sambil memakai baju pesak. Lagipun, tangan saya pun, besar senduk, kata Pak Malim sambil duduk atas pondok.

VG said...

No wonder your diet went out of the window - it looks so yummy. I would like to eat it cicah dengan roti canai and kuah dalca.

Zue Murphy said...

I don't know why but I love pajeri terung a bit sweeter. This is a delicious meal. Like VG said, I too like it with roti canai. The heat from the spices will make the body sweat during this cold winter. Hopefully your diet did not go off the roof with this meal. It can burn calorie!

Waterlily said...

Hello hello..

Sorry for the late response..it's been a hectic week for me :-)

Yup, paceri terung is a safe bet anytime! Whether you want to take it with rice or roti canai - either way, its yummy!

As for my diet, I am fast losing the momentum to strain myself of munching away..sigh..!