CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, February 7, 2009

Ketam Masak Bercili

Menu untuk dinner - ketam. Mula mula nak buat Ketam Masak Oyster Sauce, but last minute decided nak buat Ketam Masak Bercili. Why? Sebab Wlily belum letak gambar & resipi nya di sini.....



Bahan-bahan:

500gram ketam (dibersihkan dan dibelah dua)

6 biji cili merah (ikut kepedasan masing2, boleh dikurangkan / dilebihkan jika suka) - dikisar

5 ulas bawang putih - dikisar

Minyak untuk menumis

1/2 camca teh jus limau nipis

Bahan sos :

2 biji tomato - dihiris dadu kecil (boleh juga gunakan 3 camca besar sos tomato)

1 1/2 camca besar gula

Garam secukup rasa

1 camca teh sos taucu

250 ml air

1 1/2 camca teh tepung jagung

1/2 camca teh kicap pekat

Cara Membuat:

1. Campurkan semua bahan sos.

2. Tumiskan bawang putih dan cili merah kisar sehingga agak garing. Masukkan ketam dan kacau sebentar sehingga kulitnya kemerahan.

3. Masukkan campuran sos dan gaul sebentar. Tutup periuk dan renihkan selama 5 minit atau sehingga masak atau kuah menjadi pekat. Perasakan dengan garam jika perlu.

4. Akhir sekali masukkan jus limau. Kacau sebentar dan angkat.


2 comments:

ray said...

Komen Pak Malim kucing ray yg alim.

Saya sangat suka makan ketam, kata Pak Malim yg hampir pitam. Saya pernah kena sepit dengan ketam yg masih hidup, sakit jugak, sebab dia tak nak lepaskan saya, kata Pak Malim sambil menyapu kaya.

Waterlily said...

Hai Pak Malim

Itu le sapa suruh usik ketam
Kan dah kena sepit sampai nak pitam
Lebih baik kejar bola kalau nak main
Macam kucing2 normal yang lain
Kata Wlily sambil membeli kain :-)