Bahan-bahan:
500gram ketam (dibersihkan dan dibelah dua)
6 biji cili merah (ikut kepedasan masing2, boleh dikurangkan / dilebihkan jika suka) - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
Minyak untuk menumis
1/2 camca teh jus limau nipis
Bahan sos :
2 biji tomato - dihiris dadu kecil (boleh juga gunakan 3 camca besar sos tomato)
1 1/2 camca besar gula
Garam secukup rasa
1 camca teh sos taucu
250 ml air
1 1/2 camca teh tepung jagung
1/2 camca teh kicap pekat
Cara Membuat:
1. Campurkan semua bahan sos.
2. Tumiskan bawang putih dan cili merah kisar sehingga agak garing. Masukkan ketam dan kacau sebentar sehingga kulitnya kemerahan.
3. Masukkan campuran sos dan gaul sebentar. Tutup periuk dan renihkan selama 5 minit atau sehingga masak atau kuah menjadi pekat. Perasakan dengan garam jika perlu.
4. Akhir sekali masukkan jus limau. Kacau sebentar dan angkat.
2 comments:
Komen Pak Malim kucing ray yg alim.
Saya sangat suka makan ketam, kata Pak Malim yg hampir pitam. Saya pernah kena sepit dengan ketam yg masih hidup, sakit jugak, sebab dia tak nak lepaskan saya, kata Pak Malim sambil menyapu kaya.
Hai Pak Malim
Itu le sapa suruh usik ketam
Kan dah kena sepit sampai nak pitam
Lebih baik kejar bola kalau nak main
Macam kucing2 normal yang lain
Kata Wlily sambil membeli kain :-)
Post a Comment