CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, January 1, 2009

Masak Asam Nenas Ekor Lembu

Selamat Tahun Baru 2009!!

On the first day of 2009 ni, Wlily masak lauk ekor lembu so that kita serumah boleh moooo mooo..hee hee.. Masakan ni lebih kurang asam pedas yang Wlily buat hari tu, tapi ada sedikit perbezaan, and this time Wlily letak sedikit nenas. Resipi asal dari Chef Wan menggunakan daging, tapi Wlily tukar guna ekor lembu. So cara memasak nya ada lain sedikit lah.

Meh tengok gambar dulu..



Bahaya jugak makan ekor lembu ni tau...bila kita makan dengan nasi panas, uissh..tak terasa ntah berapa ketul dah masuk dalam mulut. So sapa yang ada BP, high cholesterol kena jaga sikit yea..


Bahan - bahan :

1/2 cawan minyak masak

1 kilo daging lembu dipotong (Wlily guna ekor lembu, so rebus dalam high pressure cooker sehingga empuk dulu)

2 sudu besar asam jawa di campur 180ml air

1 batang serai dititik

1 cm lengkuas, dititik

3 helai daun limau purut

Garam, gula secukup rasa

1/2 biji nenas, dikupas dan dihiris nipis (Wlily guna yang dalam tin je..)

Bahan dikisar halus-halus :

1 sudu besar ketumbar biji, digoreng tanpa minyak

15 tangkai cili kering, dibuang biji, direndam dengan air dan dituskan.

2 biji bawang besar, dikupas

2.5 cm halia, dikupas

2.5 cm kunyit hidup, dikupas

2 sudu besar belacan.

Cara Membuat :

1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi.

2. Masukkan daging dan balik balikkan sehingga rata. Apabila daging kecut sedikit tambah air asam, serai, lengkuas, daun limau purut, garam dan gula. Since Wlily dah rebus ekor lembu dalam high pressure cooker terlebih dahulu, I dont have to wait until ekor tu kecut sebab memang dah masak kan? So after gaul sekejap sampai mesra dengan bahan tumis tadi, terus masukkan air asam bagai. Also, Wlily letakkan juga 2 senduk kecil air rebusan ekor lembu tadi, so that ada lebih kick lagi limbasan ekor lembu tu...moooo...

3. Masak sehingga daging empuk, kemudian masukkan nenas. Kacau rata dan renihkan sehingga kuah pekat.

4. Angkat dan..apa lagi..makan le dengan nasi panas..heh heh..

2 comments:

Ezza Aziz said...

patut la ekor lembu kat sini kontot kontot...dah di gulai asam oleh oleh kamu yer...hahahah..mesti sedap taruk nanas kan....akak pun suka...tapi nampak nya ekor lembu tak leh masuk dalam rumah ni...

Waterlily said...

hahahaa...Wlily ambik sikit jer, tak de effect langsung la supply kat Klang tu ;-)