Bahaya jugak makan ekor lembu ni tau...bila kita makan dengan nasi panas, uissh..tak terasa ntah berapa ketul dah masuk dalam mulut. So sapa yang ada BP, high cholesterol kena jaga sikit yea..
Bahan - bahan :
1/2 cawan minyak masak
1 kilo daging lembu dipotong (Wlily guna ekor lembu, so rebus dalam high pressure cooker sehingga empuk dulu)
2 sudu besar asam jawa di campur 180ml air
1 batang serai dititik
1 cm lengkuas, dititik
3 helai daun limau purut
Garam, gula secukup rasa
1/2 biji nenas, dikupas dan dihiris nipis (Wlily guna yang dalam tin je..)
Bahan dikisar halus-halus :
1 sudu besar ketumbar biji, digoreng tanpa minyak
15 tangkai cili kering, dibuang biji, direndam dengan air dan dituskan.
2 biji bawang besar, dikupas
2.5 cm halia, dikupas
2.5 cm kunyit hidup, dikupas
2 sudu besar belacan.
Cara Membuat :
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan balik balikkan sehingga rata. Apabila daging kecut sedikit tambah air asam, serai, lengkuas, daun limau purut, garam dan gula. Since Wlily dah rebus ekor lembu dalam high pressure cooker terlebih dahulu, I dont have to wait until ekor tu kecut sebab memang dah masak kan? So after gaul sekejap sampai mesra dengan bahan tumis tadi, terus masukkan air asam bagai. Also, Wlily letakkan juga 2 senduk kecil air rebusan ekor lembu tadi, so that ada lebih kick lagi limbasan ekor lembu tu...moooo...
3. Masak sehingga daging empuk, kemudian masukkan nenas. Kacau rata dan renihkan sehingga kuah pekat.
4. Angkat dan..apa lagi..makan le dengan nasi panas..heh heh..
2 comments:
patut la ekor lembu kat sini kontot kontot...dah di gulai asam oleh oleh kamu yer...hahahah..mesti sedap taruk nanas kan....akak pun suka...tapi nampak nya ekor lembu tak leh masuk dalam rumah ni...
hahahaa...Wlily ambik sikit jer, tak de effect langsung la supply kat Klang tu ;-)
Post a Comment