Anak Wlily si Syafiq tu suka betul makan daging dendeng ni, sampai tambah nasi 2 pinggan! Berbaloi la Wlily menangis masa kupas bawang tu!
Sumber : Chef Wan
Bahan - bahan.
1 cawan + 3 sudu besar minyak masak
1 kg bawang besar, dikupas dan dihiris hiris
2 cm halia, dikupas dan diparut
5 ulas bawang putih, dikupas dan dihiris hiris
100 gram cili kering, dibuang biji direndam dengan air dan ditumbuk
1 kg daging lembu batang pinang dihiris-hiris 6mm tebal
1 1/2 sudu besar kicap pekat
2 - 3 cawan air asam di perah dari 45 gram asam jawa
2 sudu besar gula
Garam
Cara Membuat:
1. Panaskan 1 cawan minyak masak dan goreng bawang besar, halia dan bawang putih selama 5 -7 minit. Keluarkan dan kisar kasar-kasar.
2. Di dalam periuk bersih, panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumis cili tumbuk. Tambah daging dan pes bawang besar, halia bawang putih.
3. Campur kicap pekat dan goreng selama 15 minit.
4. Masukkan air asam, tambah gula dan garam. Renihkan di atas api kecil sehingga kuah agak kering.
5. Hidang dengan roti jala atau nasi.
0 comments:
Post a Comment