Sumber : Buku Kegemaran Malaysia
Bahan - bahan :
1 ekor ayam (di potong 10)
60 ml minyak
1 batang serai
2 helai daun limau purut - dimayang
1 litre santan (dari 1 biji kelapa)
1 camca besar asam jawa di campur 100 ml air
Garam dan gula secukupnya
Bahan Kisar :
2 labu bawang besar
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 cm kunyit
1 cm lengkuas
1 cm halia
1 batang serai
5 camca besar pes cili
5 biji buah keras
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai harum.
2. Masukkan ayam, serai dan daun limau purut. Kacau rata kemudian tutup periuk. Biarkan masak selama 15 minit dengan api perlahan.
3. Tuangkan santan, kuatkan api dan masak sampai mendidih.
4. Bila mendidih, renihkan dan masukkan air asam jawa. Tambah garam dan gula. Kalau sekali sekala sehingga ayam empuk dan kuah agak pekat.
6 comments:
Waterlily,
Resepinya is a bit like rendang ek...anyway...all the recipes give me ideas what to cook forthe children...budak budak ni if every week same menu depa buat hal tak nak makan.....
Komen Pak Malim kucing ray yg alim.
Wah. Ayam kapitan, kata Pak Malim sambil memeluk orang utan. Pak Malim bawa kawan nak tengok Waterlily masak apa, kata Pak Malim sambil mengunyah biskut kelapa. This recipe is very useful, says the cat who is a bloody fool. It adds variety to the dining table, says the cat who sits on a stable.
Kitchen Guardian
Memang, resepinya ada sedikit macam rendang. Rasa nya pun ada ala rendang, ye lah bila dah ada santan and bau wangi dari daun limau purut. Masakan ni pedas sikit tau, so if anak2 tak tahan pedas, maybe kena buat adjustment sikit lah.
Ooo...Pak Malim bawak kawan
Kata Wlily sambil memegang cawan
Sapa nama kawan tu
Tanya Wlily sambil mencari kutu
Cakap kat dia, meh tukar resipi
Kata Wlily sambil naik keretapi.
Waterlily, inspirasiku...mana lagi resepi!!??
Kitchen Guardian
Memang la tiap tiap hari masak, tapi some of the menu tu terlalu sempoi la...semalam Wlily masak Ikan Bersambal. Satu Malaya tau tu..hahahaa...
I will post some recipes nanti ya.
Post a Comment