Asyik makan ayam, daging, ayam, daging - today kita tukar menu pulak lah. We go seafood eh? So today, lauk utama was Ikan Berlado. Sepatutnya kan, kena guna ikan merah - but since Wlily tak de ikan merah, Wlily guna je ikan sherry.
Bahan - bahan :
1 ekor ikan merah anggaran 1 kg (Wlily's ikan sherry were quite small, so I used two.)
Sedikit Garam
Minyak untuk deep fry
8 ulas bawang merah - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
2 biji tomato (dikupas dan dicincang halus)
1/4 camca teh parutan kulit limau nipis
2 camca besar gula merah
3 camca besar kicap manis
3 camca besar jus limau nipis
garam secukupnya
Bahan kisar / tumbuk:
5 biji cili merah
2 camca besar pes cili
1 camca kiub belacan
2 batang serai
1 cm halia
2 cm lengkuas
Cara Membuat:
1. Lumurkan ikan dengan garam. Kemudian goreng dalam minyak sampai masak. Angkat dan letakkan di dalam pinggan. Ketepikan.
2. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga keperangan.
3. Masukkan bahan kisar dan kacau sampai wangi.
4. Bubuh tomato cincang, kulit limau nipis, gula merah, jus limau nipis dan kicap. Gaul hingga rata.
5. Masak atas api perlahan hingga kuahnya pekat. Tambah garam jika perlu.
6. Tuangkan ke atas ikan yang digoreng tadi.
2 comments:
Komen Pak Malim kucing ray yg alim.
Yay! Yay! Waterlily masak ikan! kata Pak Malim sambil menuju ke pekan. Ikan tu nampak sedap sangat, kata Pak Malim sambil makan pengat. And you've displayed it so well, says the cat in the well.
Aloha my favourite cat
Says Waterlily in her red hat
I've reserved one fish for you!
So do come and use the canoe!
Tapi kan, hati hati bila makan ikan
Nanti tercekik lagi bila makan
Kata Wlily sambil membersih lokan.
Post a Comment