Bahan-bahan :
1 ekor ayam , di bersihkan dan di potong dua belas (Wlily potong sesuka hati)
Minyak Masak untuk deep fry
2 sudu besar pes chilli kering
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar jintan manis (serbuk kasar)
1 sudu besar jintan putih (serbuk halus)
1.5 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 cawan santan (diperah dari 1 biji kelapa)
2 sudu besar gula melaka parut atau gula perang (Wlily guna gula perang)
1 cawan kerisik (or 110 gm)
3 keping asam gelugur
gram
gula
Bahan Perap (ditumbuk lumat-lumat)
15 ulas bawang merah, dikupas
3 ulas bawang putih, dikupas
2.5 cm halia, dikupas
2 cm lengkuas, dikupas
1 batang serai - dihiris halus halus
Cara Membuat :
1. Gaul ayam dengan bahan pemerap dan biar di dalam peti sejuk selama 2 jam (Wlily letak 45 minit je).
2. Panaskan minyak masak dan goreng terendam ayam sehingga kuning keemasan. Tuskan.
3. Tinggalkan 1/4 cawan minyak masak di dalam kuali dan simpan selebihnya. Tumis chilli paste serta ketumbar, jintan manis , jintan putih, kulit kayu manis dan buah pelaga sehingga wangi.
4. Tambah santan, kacau dan masukkan ayam goreng. Renihkan selama 20 minit. Campur gula melaka atau gula perang, kerisik dan asam gelugor dan renihkan selama 5 minit lagi. Perasakan dengan garam dan gula.
2 comments:
sedap je lauk kamu ni..brussel sprout ni macam ni masak nya..selalu akak telek telek jer kat Giant tu,,macamana nak mask bende ni aaa...tanya kat salesgirl tu..dia pun angkat bahu...ciss!!
Kak Izzah
Brussel sprout tu banyak lagi cara nak masak nyer..ada orang letak cheese pun ada..tapi kalau letak oyster sauce wlily suka la, especially kalau di campur mushroom and hirisan carrots :)
Post a Comment