Semalam Cik Abang balik dari Frankfurt, "ada beli barang" katanya. Ishh..ada chance la ni. "Apa dia?" tak sabar nak tau ni.. "Bukak beg tu, dalam bungkus plastik tu ada sayur." Haaaah..? Sayur???..hmmm..sayur pun sayur lah..
Jauh cik abang aku pegi kerja, bila balik bawak sayur. Tak ape...bagus jugak tu, agaknya kesian kat I lah yang asyik pening pening lalat nih.. Dia beli Brussel Sprouts, banyak lak tu. So today, Wlily masak simple je - esok esok, masak lain pulak lah.
Meh tengok gambar dulu ..
Sedap, rangup, dan manis rasa sayur ni ..
Bahan - bahan :
15 labu Brussels Sprouts - di cuci
2 sudu makan oyster sauce
1 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh minyak bijan
1/2 sudu teh lada putih
1/2 sudu teh tepung jagung di campur 2 sudu besar air
1/4 cawan air
Cara Membuat :
1. Potong pangkal brussel sprouts and hiris X sedalam lebih kurang 1/8 inci.
2. Panas kan air didalam periuk -masukkan secubit garam dan setitik dua minyak kacang. Masukkan brussel sprout - golek golek kan sehingga agak lembut tetapi jangan terlalu layu atau terlebih rebus. Angkat dan toskan.
3. Panas minyak - tumis bawang putih sehingga wangi - masukkan oyster sauce - kacau dan tuangkan air tepung jagung. Kacau lagi. Masukkan air dan biar mendidih.
4. Masukkan minyak bijan dan lada putih. Masukkan garam secukup rasa. Kacau sebentar dan angkat.
5. Untuk menghidang, tuangkan kuah oyster sauce ini ke atas brussels sprout.
0 comments:
Post a Comment