Bila dah kenyang, 'enjin' agak slow sket..esok la update resipi ye...heh heh
Updated @ 11 Nov 2008
Bahan - bahan:
1/2 Kilo Daging - di bersih dan di hiris 4" x 4" - di rebus sehingga empuk
1 - 2 cawan air rebusan daging
10 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
1/2 inci lengkuas - ditumbuk
2 sudu chilli paste (kalau nak rasa pedas, letak lebih sikit)
1 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan gula merah
1/2 sudu makan gula pasir
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu makan kicap pekat manis (Wlily guna kicap manis Habhal)
Air asam jawa
Garam
8 - 10 biji bawang merah - dihiris nipis dan digoreng (untuk bawang goreng)
Cara Membuat :
1. Daging yang telah empuk - dihiris sederhana nipis, ditumbuk sedikit dan di goreng sebentar , jangan terlalu garing. Angkat dan asingkan.
2. Tumis semua bahan tumbuk bersama chilli paste dan serbuk kari sehingga pecah minyak. Perlahankan api.
3. Tuang air rebusan daging dan masukkan gula merah, gula pasir - kacau sehingga sebati.
4. Masukkan air asam jawa, kicap manis dan serbuk ketumbar serta garam secukup rasa - kacau lagi. Setelah kuah agak pekat, masukkan daging dan gaul sehingga kuah dan daging mesra.
5. Akhir sekali masukkan bawang goreng dan balik balikan daging sehingga rata.
6. Angkat dan hidangkan.
4 comments:
you ni asyik masak daging jer...kang darah tu naik,sapa susah..tapi masakan ni sedap laa..
Betul tu Kak Izzah...actually, last nite bila nak upload gambar ni..I was thinking to myself - asyik masak daging, daging, daging...padan pun asyik pening kepala..issh...I have to start tukar menu la..tapi kan, dalam freezer tu masih banyak lagi daging and ekor lembu..! I think kena habiskan dulu, and after that concentrate on other masakan lah pulak!
This one must try, i dah tak de ilham nak masak apa for daging.
Hi Desert Rose :)
Thanks for hopping by..for this recipe I always make it spicier sebab dear hubby suka pedas..
Should try the daging masak berlada too ;-)
Post a Comment