CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, November 8, 2008

Asam Pedas Ekor Lembu

Salah satu masakan kegemaran cik abang Wlily...

Nanti Wlily sertakan resipi nyer ok. Sabarr...lately ni asyik pening kepala aje...banyak sangat makan daging lembu kut..alahai...



Sedap dimakan bersama nasi panas, ulam ulaman...uissh!!..

Update@ 9 Nov 2008

Bahan - bahan :

1/2 kilo ekor lembu - di bersih dan di rebus sehingga empuk terlebih dahulu

1 labu bawang merah besar - ditumbuk

2 ulas bawang putih - ditumbuk

1/2 inci halia - ditumbuk

1/2 inci kunyit hidup - ditumbuk (Wlily guna serbuk kunyit je..1/2 sudu teh)

3 tangkai serai - ditumbuk

5 tangkai cili kering - ditumbuk (sukatan ikut lidah masing masing - nak pedas tambah lagi...)

Sedikit belacan - di bakar atas api sebentar dan ditumbuk

2 - 3 helai daun limau purut

1 kuntum bunga kantan - di belah 2 (kali ni Wlily tak letak pun)

1 sudu besar asam jawa - di campur 1/2 cawan air

Garam dan gula secukup rasa

Minyak untuk menumis

Pelakon ekstra - terpulang kepada minat masing masing - tapi Wlily selalu letak tomato je. Kalau letak terung or kacang bende...lari la rasa ekor lembu tu ek...moooo...mooo..

Cara Membuat :

1. Tumis semua bahan tumbuk sehingga wangi. Kalau guna serbuk kunyit - masukkan juga.

2. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar , biar mendidih.

3. Masukkan daging yang telah empuk, gaul hingga sebati dan mendidih (keep on stirring). Tuangkan juga air rebusan daging tadi (anggaran dalam 2 - 3 cawan sahaja). Biar sehingga betul betul mendidih dan rasa tumisan serap ke daging.

4. Tabur garam dan gula secukup rasa.

5. Akhir sekali tabur daun limau purut. Angkat dan hidangkan.

p/s Jangan biarkan daun limau purut dimasak terlalu lama...nanti pahit kuah nya beb!

1 comments:

CIK NANA said...

Salam kenal..
Na cuba masak ek..