Sedap dimakan bersama nasi panas, ulam ulaman...uissh!!..
Update@ 9 Nov 2008
Bahan - bahan :
1/2 kilo ekor lembu - di bersih dan di rebus sehingga empuk terlebih dahulu
1 labu bawang merah besar - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
1/2 inci kunyit hidup - ditumbuk (Wlily guna serbuk kunyit je..1/2 sudu teh)
3 tangkai serai - ditumbuk
5 tangkai cili kering - ditumbuk (sukatan ikut lidah masing masing - nak pedas tambah lagi...)
Sedikit belacan - di bakar atas api sebentar dan ditumbuk
2 - 3 helai daun limau purut
1 kuntum bunga kantan - di belah 2 (kali ni Wlily tak letak pun)
1 sudu besar asam jawa - di campur 1/2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Pelakon ekstra - terpulang kepada minat masing masing - tapi Wlily selalu letak tomato je. Kalau letak terung or kacang bende...lari la rasa ekor lembu tu ek...moooo...mooo..
Cara Membuat :
1. Tumis semua bahan tumbuk sehingga wangi. Kalau guna serbuk kunyit - masukkan juga.
2. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar , biar mendidih.
3. Masukkan daging yang telah empuk, gaul hingga sebati dan mendidih (keep on stirring). Tuangkan juga air rebusan daging tadi (anggaran dalam 2 - 3 cawan sahaja). Biar sehingga betul betul mendidih dan rasa tumisan serap ke daging.
4. Tabur garam dan gula secukup rasa.
5. Akhir sekali tabur daun limau purut. Angkat dan hidangkan.
p/s Jangan biarkan daun limau purut dimasak terlalu lama...nanti pahit kuah nya beb!
1 comments:
Salam kenal..
Na cuba masak ek..
Post a Comment