CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, April 4, 2009

Sayur Kangkung Belacan

I went to the Mina market this morning with my son and saw, to my delight, an old man selling some kangkung! They were tied in neat bunches (what little bunch each one was!) at DH1.50. I grabbed four and drove back with a wide smile. It's been a while since I last ate sayur kangkung.

I have a few cans of Yeos sambal udang at home and decided to put them to good use.

The result? See below :-)





Bahan2 :
Sayur kangkung - secekak, dibersihkan dihiris / patah
3 - 4 camca besar Yeo's Sambal Udang
2 - 3 tangkai cili hidup - ditumbuk kasar
Garam secukup rasa.
Minyak masak
Cara Membuat :
1. Panaskan minyak (jgn terlalu banyak sebab sambal udang yeo's juga mempunyai minyaknya sendiri). Masukkan sambal udang Yeos dan cili hidup. Kacau sebentar
2. Masukkan sayur kan dan gaulkan sehingga agak layu. Perasakan dengan garam.
3. Angkat dan hidangkan. Sesuai dimakan dengan nasi panas....
p/s Ini resepi orang yang tak ada banyak masa kat dapur :-) Atau yang suka shortcut macam saya :-)

0 comments: