Wlily ambik gambar ni selepas jer habis susun pisang yang tak berapa fresh kat atas tu..bukan apa, nak tunggu keluar dari fridge nanti, takut pulak rupa dah lain, ye lah ..dah kena 'sudu' dulu..
Sapa berminat for the step-by-step pictorial guide, sila bertandang ke Jabishah's kitchen ya!
Bahan2 :
Untuk base:
250 gram digestive biscuits
100 gram butter - cairkan
Untuk caramel :
85 gram gula perang
85 gram gula pasir
175 gram butter
397 gram susu pekat (1 tin kecil)
Lapisan atas
Pisang secukupnya
250 ml whipping cream
Sedikit serbuk koko
Cara Membuat :
1. Hancurkan digestive biscuit, dan gaul bersama butter cair. Tekan ke dalam bekas sehingga rata. Sejukkan.
2. Sediakan caramel - panaskan gula perang, gula pasir dan butter di atas api sederhana sehingga gula cair. Masukkan pula susu pekat dan kacau lagi sehingga pekat (an indication when the batter is ready is when you can draw a neat line at the back of the batter coated spatula.)
3. Tuangkan bahan caramel ke atas base tadi. Sejukkan semula selama 1 - 2 jam. Susun hirisan pisang di atas lapisan caramel yang telah sejuk tadi.
4. Untuk lapisan atas - pukul whipped cream until its stiff and spiky (sorry, tak reti nak translate daa..) dan ratakan di atas lapisan caramel dan hirisan pisang. Sprinkle with some cocoa powder - dan susun lagi dengan hirisan pisang di atas nya. (You can actually decorate sesuka hati :-) )
1 comments:
Bestnya!!!
I rasa masa gathering hari tu I asyik makan Ja's dessert je hahaha
Tak tau ler org lain sempat merasa ke tak :P
Post a Comment