Source : Chef Wan
Bahan2:
1 tangkai daun bawang, dihiris
1 ekor ikan siakap (Wlily guna ikan sherry)
Lemon atau limau nipis, dihiris (Wlily guna limau kasturi je sebab tak de stock)
Timun - dihiris
Bahan kisar:
20 tangkai cili padi (Wlily letak 10 tangkai jer, itupun dah nak terkucil dibuatnyer..)
1 kuntum bunga kantan, dihiris halus2
3 batang serai - dihiris halus
3 helai daun limau purut
Bahan perasa (dibancuh)
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula (boleh letak lebih jika suka)
Cara Membuat:
1. Atur daun bawang di atas pinggan kalis panas. Bubuh ikan diatasnya.
2. Campur rata2 bahan kisar dengan bahan perasa dan tuang ke atas ikan.
3. Kukus ikan di atas air menggelegak selama 5 - 10 minit atau sehingga ikan masak.
4. Hias dengan hirisan lemon atau limau nipis dan timun. Hidang panas-panas.
1 comments:
The fish look delicious. Boleh la nak cuba resepi ni.
Post a Comment