Cili padi tu saje je nak buat gempak..tapi kalau nak makan dengan cili padi macam tu je pon tak apa, janji tahan pedas..
Updated 1/1/2009.
Sorry la lambat update. Better late than never. Kalau nak tau, rendang ayam ni memang la pedas, sampai nak terkencing Wlily dibuatnya. Tapi anak bujang Wlily yang sulung tu cukup suka sebab dia ni boleh tahan bila masuk bab lauk pedas ni.
Bahan - bahan :
1 ekor ayam, dibersihkan dan di potong ikut suka
2 cawan santan (di ambil dari 1 1/2 biji kelapa di campur 500ml air suam)
55 gram kerisik (lebih kurang 1/2 cawan)
Garam dan gula secukup rasa
1 helai daun kunyit dihiris halus
Bahan dikisar halus :
8 ulas bawang merah, dikupas
3 ulas bawang putih, dikupas
3 batang serai, dihiris halus
1 cm halia, dikupas
1 cm lengkuas, dikupas
1 cm kunyit hidup, dikupas
5 tangkai cili padi
3 biji buah keras
2 sudu besar pes chilli
Cara Membuat :
1. Campur rata rata ayam dengan bahan kisar dan santan dan renihkan selama 30 minit sehingga hampir kering.
2. Kecilkan api dan tambah kerisik. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Masukkan daun kunyit dan kacau cepat cepat sebelum mematikan api.
0 comments:
Post a Comment