CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, December 10, 2008

Beef Potato Pie

Resipi ni Wlily dapat dari Kak Nina, kawan my SIL. Sedap you...especially the pastry. Rasa inti pie ni dah di 'Malaysianized' kan..heh heh..




Bunga cengkih kat atas Pie tu saje je untuk hiasan, kekonon nak nampak macam pineapple ..


Nanti Wlily update resipi nyer ok...
Update @ 11 Dec 2008
Bahan - bahan :
1 kilo kentang
250 gram butter - dipotong cube terlebih dahulu (tinggal sedikit untuk glaze acuan)
1 gelas tepung gandum
Garam secukup rasa
1/2 sudu besar gula
3 biji telur
2 biji kuning telur untuk disapu atas kulit pie
Untuk Inti:
800 gram daging - dihiris halus (boleh juga guna kan daging cincang)
Mixed Vege (Wlily letak sikit je sebab anak2 tak suka)
1 labu bawang besar - dihiris dadu
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
Daun sup dan daun bawang - dihiris nipis
Garam secukup rasa
1 sudu besar oregano
3 sudu besar kari daging (Wlily guna kari Babas) - dicampur sedikit air untuk pes
Cara Membuat :
1. Rebus kentang bersama kulit sehingga empuk. Setelah empuk, buangkan kulit dan lenyekkan (mash.)
2. Masukkan butter yang telah dipotong cube dan lenyek bersama sehingga sebati. Masukkan juga gula.
3. Setelah kentang agak sejuk, pukul telur bersama garam terlebih dahulu dan tuang ke dalam adunan kentang tadi, gaul sehingga sebati. Masukkan tepung dan gaul lagi sehingga rata dan menjadi doh. Ketepikan.
4. Tumis bawang putih sehingga agak perang (jangan terlalu garing), masukkan 1/2 bahan bawang labu tadi dan tumis lagi sehingga agak layu.
5. Masukkan kari pes dan tumis lagi sehingga pecah minyak. Masukkan daging dan kacau sehingga daging empuk.
6. Masukkan lebihan bawang besar tadi bersama mixed vege dan oregano. Kacau lagi sehingga sebati dan layu.
7. Akhir sekali masukkan daun bawang dan garam secukup rasa. Gaul lagi sehingga mesra - angkat dan ketepikan.
8. Sapu butter pada acuan , kemudian taburkan sedikit tepung di atas dan tepi acuan.
9. Ambil separuh dari adunan kentang dan ratakan di dalam acuan. Tuangkan inti daging tadi dan ratakan juga. Lapis kan separuh lagi adunan kentang di atas sekali. Sapukan kuning telur di bahagian atas adunan kentang. Lorekkan di atas adunan kentang (lihat gambar) dan bakar sehingga masak atau pai menjadi keperangan. (or you can set your oven at 120C dan bakar sehingga keperangan.)

2 comments:

Azian hasan said...

Lily,
I rasa nak buat semua resipi you la..semuanya nampak sedap dan I tak pernah try pun.
Thanks

Waterlily said...

Azian

I have a feeling that your taste is more geared towards western dishes ya? heh heh..i pun selalu gak jenguk dapur you tau..but like you, satu pun belum try lagi. Bukan apa, sebab baanyaak sangat yang nak di try sampai rambang la pulak mata ni..