I got to learn how to make these doughnuts from my Romanian neighbour. Very tasty and soft..gebu gitu..
Sebenarnya, cara membuatnya macam donut biasa jer, cuma rasa dan texture yang sedap dan lembut tu yang bagi oomph..!
Bahan-bahan :
500 gram tepung gandum (tambah jika perlu)
300 ml susu penuh krim (full cream milk) - tambah jika perlu
1/2 cawan gula
3 biji kuning telur
4 sudu besar instant yeast (I used DCL)
Essen vanilla
1 biji lemon di parut kulitnya
1 1/2 sudu besar mentega
Cara Membuat:-
1. Panaskan susu di atas api sederhana sehingga agak suam.
2. Di dalam bekas lain, masukkan gula dan yeast dan parutan lemon. Tuangkan susu suam dan gaul hingga sebati dan sehingga gula cair.
3. Masukkan kuning telur, essen vanilla, butter dan kacau lagi.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli dengan tangan sehingga rata dan kenyal. Ketepikan dan tutup doh dengan kain lembab. Biar sehingga lebih kurang 1/2 jam hingga satu jam adunan akan kembang dua kali ganda.
5. Tabur tepung di atas permukaan rata, dan bentuk kan doh seperti kehendak masing masing. Dah nama resepi ni braided donut - kena lah buat bentuk tocang ye tak? heh heh..tapi kalo nak buat bentuk roket pun suka hati kamu la...
6. Panaskan minyak atas api sederhana - deep fry sehingga keperangan. Angkat dan tabur gula halus (gula yang telah di blend) ke atas nya. Sedap dimakan waktu petang atau masa hujan you...
11 comments:
Alamak...Doughnuts biasa pun I tak reti nak buat, Waterlily ooiiii... :(
But, this one sure looks superdelicious!
Woi!Dah masuk 2 resipi baru.Yang vanilla cream letak atas bread puding my daughter dah berjaya laksanakan dan langsai within half a day!hahaha
Ni kena try yang your latest recipes!Cuti sekolah takgi holiday mana2 so I guess kena entertain my children with your delicious new recipes!Thanks Waterlily!
Hi Shana
cuba jangan tak cuba :-)
Kalo boleh guna powdered essen vanilla - tabur lebih sket so that the 'tocang' tu akan lagi wangiii..
Mamasita
Glad you all like the vanilla cream. Itu favourite anak2 I and mak dia sekali..hahaha..
This braided doughnut ni pun ok gak..kalau buat, dont worry that the dough tu nampak melekit lekit sikit kat tangan - selalu kita buat donut kita letak tepung sampai doh tak lekat kat tangan kan? this one is different. janji doh tu kenyal - ok dah. (i.e. you can stretch the dough without putus). After 1/2 hour tengok dough tu naik tembam 2 kali ganda!
nestle cream tu apa aida....macamana rupa dia,boleh u snap pic tak?
Kak Izzah
kat sini Wlily guna Puck Cream. Kat Msia better guna Nestle Cream..sama jer, cuma brand lain lain. Sat ar..Wlily snap and upload. Tin dia kecik jer..
Kak Izzah
I will upload gambar Puck Cream tu under resipi Vanilla Cream ok. Check it out nanti ya..
Dah makan pun tadi.My girls gode kat kitchen buat the braided doughnuts.Exactly like yours tak sure tapi still berjaya and soft n sedap.
Besok nak try the beef pie pulak.
Monday, mesti gi aerobics!hahaha
Wah wah Mamasita..
laju betul anak2 dara you eh? bagus tu..I wish anak dara I nanti rajin ke dapur macam anak you jugak!
About the Beef Potato Pie tu, make sure bila tumis inti dia nanti, do not use too much oil ya. Nanti minyak dia keluar bila time bakar tu nanti. Good luck!
yeah i got to taste this.. memang willy ni rajin memasaklah... too bad i stay kejap and tak de extra car, kalau ada memang hari2 menempek kat umah u having lunch and dinner.. tak kisahlah kat padang pasir pun hehehe
Hi Ummi ! :-)
Yup, you sempat merasa yang ini, but time tu dah sejuk dah..its best to be eaten while still pepanas...woh! gebu gitu..
I thought you tak sudi le bertandang ke padang pasir..and I know you were 'occupied' meronda sana sini gak tu..hee hee..
Post a Comment