CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, March 3, 2009

Lokan Masak Taucu

Cuba you all tengok gambar kat bawah tu. What do you call them? Bukan kepah, bukan kerang, bukan lala..ermm I call them lokan. Well, more to baby lokan. Sorry la, kekadang I am short of nouns la..hahaha..

Anyway, this is another of my eldest son's and dear hubby's favourite. They were our main dish for dinner tonite.


Bahan - bahan :

1/2 kilo baby lokan - dibersihkan dan di tos

5 biji bawang merah - ditumbuk

2 biji bawang putih - ditumbuk

1/2 inci halia - ditumbuk

1 batang serai - diketuk

1 sudu besar sos tiram

5 tangkai cili kering - direndam dan ditumbuk

1/2 - 1 sudu teh taucu

1 sudu besar sos cili

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa

1 sudu teh tepung jagung - di bancuh dengan 1/2 cawan air

Cara Membuat:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi. Masukkan sos tiram, sos cili, taucu dan kacau sehingga mesra dan garing.

2. Masukkan baby lokan, kacau lagi beberapa minit. Tuangkan air tepung jagung, kecil kan api dan tutup tudung periuk.

3. Setelah kulit baby lokan terbuka, kacau lagi, masukkan garam dan gula secukup rasa. Setelah kuah agak pekat, angkat dan hidangkan dengan taburan daun sup dan daun bawang.

1 comments:

Diana said...

Aduhai Lily, tak tahan D tengok lokan masak taucu ini menggoda sungguh.. sedapnyaaa *slurps*