Bahan - bahan :
1/2 kilo baby lokan - dibersihkan dan di tos
5 biji bawang merah - ditumbuk
2 biji bawang putih - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
1 batang serai - diketuk
1 sudu besar sos tiram
5 tangkai cili kering - direndam dan ditumbuk
1/2 - 1 sudu teh taucu
1 sudu besar sos cili
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 sudu teh tepung jagung - di bancuh dengan 1/2 cawan air
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi. Masukkan sos tiram, sos cili, taucu dan kacau sehingga mesra dan garing.
2. Masukkan baby lokan, kacau lagi beberapa minit. Tuangkan air tepung jagung, kecil kan api dan tutup tudung periuk.
3. Setelah kulit baby lokan terbuka, kacau lagi, masukkan garam dan gula secukup rasa. Setelah kuah agak pekat, angkat dan hidangkan dengan taburan daun sup dan daun bawang.
1 comments:
Aduhai Lily, tak tahan D tengok lokan masak taucu ini menggoda sungguh.. sedapnyaaa *slurps*
Post a Comment