Bahan - bahan :
1 kilo ayam - di bersih dan dipotong ikut suka
Bahan giling / blend:*
8 tangkai cili kering - direndam dan ditumbuk*
1/2 inci halia*
1 tangkai serai*
8 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
Sehelai daun kunyit*
1/2 inci kunyit hidup*
4 helai daun limau purut
Rempah ratus (bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih)
100 gram kelapa parut
5 biji buah keras - ditumbuk
300 ml santan
4 camca besar cili boh
Daun sup (jika suka)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
50ml minyak masak
Cara Membuat :
1. Panaskan minyak dan tumis rempah ratus sehingga wangi. Masukkan bahan giling/ blend dan kacau lagi sehingga garing dan naik baunya.
2. Masukkan ayam, kacau selama 3 minit. Tuangkan santan dan masukkan kelapa parut serta buah keras yang telah ditumbuk. Kacau lagi sehingga sebati.
3. Masukkan daun limau purut dan cili boh, garam dan gula secukup rasa. Kecilkan api dan renihkan sehingga kuah agak pekat dan minyak mula terbit. Masukkan buah tomato jika suka. Angkat dan hidangkan.
3 comments:
sedapnyaaaa...gambar pun tersangat cantik. sure sedap nih...
Dear Waterlily
Since my kids suka sangat makan ayam and the recipe at home is almost all days ayam, will try this.
Btw your other blog dah restricted readers ye.
The chicken looks yum, lily. Bookmarked 4 me to try.
Post a Comment