Bahan-bahan :
4 ekor ketam - dibersihkan dan dibelah dua
3 biji bawang merah sedang besar - dicincang halus
5 ulas bawang putih - dicincang halus
1/4 camca teh halba
1 camca teh biji sawi (Wlily tak letak sebab tak ada stock - tapi memang disarankan letak lah ye)
4 camca besar rempah kari ikan
Air secukupnya (dalam 80 ml)
2 tangkai daun kari
600 ml santan cair (dari 1 biji kelapa)
125 santan pekat (dari 1 biji kelapa yang sama)
Garam secukupnya
1/4 cawan minyak untuk menumis
Cara Membuatnya :-
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halba dan biji sawi sehingga wangi.
2. Masukkan pes kari, daun kari dan kacau sehingga wangi dan minyaknya pecah.
3. Masukkan santan cair dan masak sehingga mendidih. Setelah mendidih, masukkan ketam dan tutup tudung periuk. Kecilkan api dan biar mendidih sehingga ketam masak atau warnanya bertukar kemerahan.
4. Masukkan pula santan pekat dan garam secukup rasa. Biar mendidih sebentar dan tutupkan api. Angkat dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment