Daging rusa ni sedap tau! Selalunya Wlily masak kari atau masak kicap. Tengahari tadi, daging rusa masak kari ini lah menu utama kami... Cara memasaknya sama dengan masak kari daging biasa. Cuma kena perap lebih sikit lah nak buangkan bau hamis nyer tu :)
Tengok gambar dulu ok. Nanti Wlily update resipi nyer.
Terpulang pada selera masing masing, nak hiris nipis2, atau sederhana tebal...
Update @ 24 October 2008.
Bahan2 :
1/2 kilo daging rusa - dibersih, dihiris nipis dan di perap 15 minit (marinate untuk hilang bau hamis)
Bahan perap / marinate :
4 biji bwang merah - tumbuk
2 biji bawang putih - tumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
Sedikit serbuk kunyit (boleh juga kalau nak guna kunyit hidup - tumbuk)
Bahan - Bahan utama:
7 - 10 biji bawang merah - tumbuk
4 biji bawang putih - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
Rempah ratus
2 sudu makan besar kari daging (Wlily guna kari daging Babas) - di campur sedikit air untuk dijadikan paste
1 biji tomato - dipotong dadu
1 biji tomato - di belah 4
1 mangkuk kecil santan pekat
Air asam jawa
2 - 3 sudu makan cili giling
Garam.
Kerisik (approx 100 gm)
Daun kari
Halba campur
1 - 2 tangkai cili hidup
Bawang goreng
Cara Membuat :
1. Perap daging rusa dengan bahan perap selama 15 - 20 minit. Selepas itu daging tadi hendaklah di bersihkan kembali.
2. Panaskan minyak - tumis tomato yang telah dipotong dadu sehingga layu.
3. Setelah tomato layu, masukkan bawang merah dan putih, serai, halba campur, halia, daun kari serta rempah ratus dan tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan serbuk kari yang dicampur sedikit air, kerisik dan juga cili giling - tumis sehingga pecah minyak.
5. Masukkan pula air dan kentang - biar hingga mendidih. Setelah mendidih masukkan santan dan air asam jawa dan masak lagi sehingga daging empuk. Tabur garam secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan hirisan tomato dan cili hidup sebagai hiasan.
7. Angkat dan hidangkan dengan taburan bawang goreng.
Selamat mencuba!
1 comments:
Daging rusa
Post a Comment