Kapla masih pusing da....letak gambar dulu eh...kapla dah clear nanti, Wlily letak resipi nyer plak :)
Ingredient serupa ngan masakan daging yang lain cuma yang ini guna kismis hitam. That's why warna negro sket..
Daging masak hitam ni quite a popular dish kat Sarawak masa Hari Raya.
Sorry le, baru perasan yang resipi nyer belum ada lagi. Meh saya update kan ye..
Update @ 25 October 2008
1 kilo daging - di bersih dan dihiris ikut suka dan di marinate 1/2 jam.
1 kilo daging - di bersih dan dihiris ikut suka dan di marinate 1/2 jam.
Bahan2 untuk marinate :
1 labu bawang besar - tumbuk
10 biji bawang merah - tumbuk
4 bawang putih - tumbuk
Segenggam kismis hitam - di blend
1/2 inci halia - ditumbuk
1/2 inci lengkuas - ditumbuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada
Kicap Pekat
Kicap cair
3. Angkat dan hidangkan dengan taburan kacang peas.
1 tangkai serai - diketuk
1 sudu besar kerisek
Rempah ratus
Garam secukup rasa
Kacang peas (untuk hiasan)
Minyak sapi untuk menumis
Cara Membuat :
1. Panaskan minyak sapi - dan tumis rempah ratus, serai dan masukkan sekali daging yang telah dimarinate tadi. Kacau sebentar. Masukkan air dan biar sehingga daging empuk.
2. Setelah hampir empuk, masukkan kerisik dan garam secukup rasa. Biar lagi sehingga mendidih dan daging betul betul empuk.
3. Angkat dan hidangkan dengan taburan kacang peas.
Selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment