CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, April 3, 2009

Banofee Pie

Shooohh! Shoooh..! wei banyak nyer sawang lahai... Dah lamaaaa tak update blog ni rasa janggal pulak nak masuk dapur sendiri..heh heh..

Sorry lar..been busy for the past few weeks. Lagi pun, Wlily balik kampung minggu lepas and baru jer tiba kat Abu Dhabi ni.. Banyak bende nak cerita, but later lah kita story mory ok!

Whilst in Msia last week, sempat jugak I attended a mini gathering dengan kengkawan. Berkenan pulak Wlily dengan one dessert prepared by cik Jabishah kita :-) Its called Banofee Pie. Nama jer pie, tapi tak masuk oven pun. Resipi asal dari Nestle. Sapa yang suka manis, gerenti akan suka dessert nih! Jabishah is kind enough to share the recipe. Thanks Ja!


Wlily ambik gambar ni selepas jer habis susun pisang yang tak berapa fresh kat atas tu..bukan apa, nak tunggu keluar dari fridge nanti, takut pulak rupa dah lain, ye lah ..dah kena 'sudu' dulu..

Sapa berminat for the step-by-step pictorial guide, sila bertandang ke Jabishah's kitchen ya!

Bahan2 :

Untuk base:

250 gram digestive biscuits

100 gram butter - cairkan

Untuk caramel :

85 gram gula perang

85 gram gula pasir

175 gram butter

397 gram susu pekat (1 tin kecil)

Lapisan atas

Pisang secukupnya

250 ml whipping cream

Sedikit serbuk koko

Cara Membuat :

1. Hancurkan digestive biscuit, dan gaul bersama butter cair. Tekan ke dalam bekas sehingga rata. Sejukkan.

2. Sediakan caramel - panaskan gula perang, gula pasir dan butter di atas api sederhana sehingga gula cair. Masukkan pula susu pekat dan kacau lagi sehingga pekat (an indication when the batter is ready is when you can draw a neat line at the back of the batter coated spatula.)

3. Tuangkan bahan caramel ke atas base tadi. Sejukkan semula selama 1 - 2 jam. Susun hirisan pisang di atas lapisan caramel yang telah sejuk tadi.

4. Untuk lapisan atas - pukul whipped cream until its stiff and spiky (sorry, tak reti nak translate daa..) dan ratakan di atas lapisan caramel dan hirisan pisang. Sprinkle with some cocoa powder - dan susun lagi dengan hirisan pisang di atas nya. (You can actually decorate sesuka hati :-) )

1 comments:

Chahya said...

Bestnya!!!
I rasa masa gathering hari tu I asyik makan Ja's dessert je hahaha
Tak tau ler org lain sempat merasa ke tak :P