CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, April 20, 2009

Banana Choc Cake

Wlily pernah buat cake ni dulu, tapi masa tu letak dalam cuppies and I put some chocolate rice as well. This time letak dalam acuan jer and tak letak pun chocolate rice.



Bahan 2 :

2 biji pisang - dilenyek

2 1/2 cawan tepung naik sendiri

1 cawan susu segar

2 1/2 cawan gula pasir

1 camca teh baking powder

1/2 camca teh soda bicarbonate

2 biji telur

1 camca teh essen vanilla

1 camca besar butter

Chocolate emulco secukupnya.

Secubit garam

Cara Membuat:

1. Ayak tepung bersama soda bicarbonate dan baking powder. Masukkan juga secubit garam.

2. Di dalam bekas lain lenyekkan pisang bersama gula, butter dan telur. Masukkan essen vanilla. Kacau hingga sebati.

3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau lagi. Akhir sekali, tuangkan susu segar dan kacau sehingga sebati.

4. Bahagikan adunan kepada 2 - satu plain dan satu lagi diberi chocolate emulco. Tuang satu senduk adunan plain ke dalam acuan, diikuti satu senduk lagi adunan chocolate diatasnya (bahagian tengah). Ulangi sehingga habis.

5. Bakar menggunakan api bawah sehingga masak (mark 5). Setelah masak, tutup api bahagian bawah, dan masak sebentar menggunakan api bahagian atas.

1 comments:

Madam Tai Tai said...

WL, can we substitute chocolate emulco with chocolate powder, eg Cadbury cooking chocolate powder?

The recipe looks easy and the cake delicious so I rasa I can manage to make it. Tapi sini tak de jual chocolate emulco lah.