CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, April 6, 2009

Black Pepper Crabs

Menu makan tengah hari ini - something yang agak pedas berapi :-) and to which my dear hubby and sons suka sangat) i.e. Black Pepper Crabs. Masa meronda ronda kat Mina market hari tu, tak jumpa pulak ketam yang besar..yang ada cuma sederhana besar, itu pun sepit ketam ni semuanya kurang mengancam....

Nak digress sikit - Wlily kalau beli ketam, suka beli yang betina. Why? Sebab isi nya lebih dari yang jantan - and paling elok dibeli time bulan penuh...haa..tak percaya cuba lah nanti. I guess most of you know how to differentiate yang mana satu ketam betina dari ketam jantan. Both ketam jantan and betina mempunyai bentuk 'V' di bahagian 'dada' masing masing. Bentuk 'V' di ketam betina lebih lebar dan kadang2 warna V ini agak gelap. Yang jantan nye pulak, bentuk V dia tirus jer..


Bahan - bahan :

3 ekor - 4 ekor ketam (anggaran 1/2 kilo
Minyak secukupnya untuk menggoreng
2 camca besar butter
4 ulas bawang merah - dihiris halus
4 ulas bawang putih - chopped
1 camca besar tauchu
1 sudu besar udang kering - digoreng tanpa minyak, kemudian ditumbuk
2 camca besar lada hitam ditumbuk kasar (wlily guna serbuk jer)
10 helai daun kari
5 - 10 tangkai cili padi - dihiris bulat
Air secukupnya
2 camca besar kicap pekat
2 camca besar gula (atau secukupnya, ikut rasa masing2)
1 camca besar oyster sauce
Cara Membuat :
1. Bersihkan ketam, buang kulit belakang dan belah dua. (I used kulit belakang untuk hiasan jer). Kalau anda menggunakan ketam yang sepitnya besaaaarrr....elok lah di ketuk dulu sepit tu supaya bahan tumis nanti meresap ke dalam. Kalo tak, tak de rasa nanti isi sepit tu :-)
2. Panaskan minyak - dan goreng ketam tadi (stir fry) sehingga separa masak - angkat dan tuskan.
3. Di tempat lain, panaskan butter (Wlily suka letak sedikit minyak masak supaya butter tidak hangus) - masukkan bawang putih and merah, serai, udang kering, chili padi, tauchu, pepper dan daun kari sehingga wangi. Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
4. Masukkan ketam, kecil kan api dan gaul sehingga mesra.
5. Masukkan pula oyster sauce, kicap pekat, garam dan gula secukupnya. Jika kuah agak kering, boleh dimasukkan lagi air. Tutup tudung kuali / periuk sehingga kuah agak pekat dan ketam masak.
6. Angkat dan hidangkan.

2 comments:

How to Play Golf said...

Menu-menu makanan di sini semuanya sedap-sedap belaka. Tahniah di atas mempopularkan makanan Malaysia di dalam blog ini.

Waterlily said...

Hi there

Took a peek at your blog just now. Am no golfer so I cant tell what in heavens name is birdie, par or bunker :-) But I can tell your passion in the game just as mine is in cooking. Thanks for hopping by :-)