CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, April 22, 2009

Ikan Kukus Berempah

Hari ini Wlily betul2 kekeringan idea apa nak masak untuk lunch. Mula2 nak masak ayam tapi tuan director tak minat nak makan ayam pulak. Stock yang ada sekarang cuma ayam, ikan and tulang rusuk. Ke hulu ke hilir kat dapur - last last masak Ikan Kukus.


Source : Chef Wan

Bahan2:

1 tangkai daun bawang, dihiris

1 ekor ikan siakap (Wlily guna ikan sherry)

Lemon atau limau nipis, dihiris (Wlily guna limau kasturi je sebab tak de stock)

Timun - dihiris

Bahan kisar:

20 tangkai cili padi (Wlily letak 10 tangkai jer, itupun dah nak terkucil dibuatnyer..)

1 kuntum bunga kantan, dihiris halus2

3 batang serai - dihiris halus

3 helai daun limau purut

Bahan perasa (dibancuh)

3 sudu besar minyak masak

3 sudu besar sos ikan

1 sudu besar gula (boleh letak lebih jika suka)

Cara Membuat:

1. Atur daun bawang di atas pinggan kalis panas. Bubuh ikan diatasnya.

2. Campur rata2 bahan kisar dengan bahan perasa dan tuang ke atas ikan.

3. Kukus ikan di atas air menggelegak selama 5 - 10 minit atau sehingga ikan masak.

4. Hias dengan hirisan lemon atau limau nipis dan timun. Hidang panas-panas.

1 comments:

Zue Murphy said...

The fish look delicious. Boleh la nak cuba resepi ni.