CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, April 24, 2009

Kesilapan Yang Terlampau

Hari ini memang hari yang mengharu birukan Wlily. Anak dara Wlily dah 2-3 hari merengek nak chocolate cake. Hari tu dah buat, bila dah habis dia nak lagi. Macam lah Wlily ni tokey kek chocolate pulak. Bila dah merengek menangis merajuk apa segala, kenalah Wlily buat jugak kan? Bukan apa, Wlily tak suka baking jika masih ada cake atau juadah lain kat rumah. Two days ago buat puding jagung, semalam dah habis, so today boleh lah buat cake chocolate dia. Tak de lah membazirkan?

Bila Wlily dah sediakan bahan2, I noticed temperature si Syahmi, my 5 yo son dah naik mendadak. Kelam kabut la ambik thermometer nak check panas badan dia. Mak oii....dah naik 40.2C! I had a bad experience with hospitals and doctors kat sini, so I decided sendiri nak jadi doktor la kejap. Wlily bagi dia Voltaren - ubat yang masuk kat b*nt*t tu.... Bila dia tertidur kat ruang tamu, Wlily sambung preparation nak buat chocolate cake. I washed my hand vely vely clean one aarr....

Dalam sibuk mengayak tepung, loceng pintu pulak berbunyi. My neighbour datang (hubby dia) pulangkan pinggan mangkuk bekas kuih yang Wlily bagi hari tu. They just had their Easter celebration, so dia bagi lah roti chocolate berwalnut kat Wlily. Sedappp...

Nak mengadun kek chocolate kejap jer...bubuh itu ini, tup tup dah siap. Wlily letak adunan dalam oven.

By this time Syahmi dah sedar and concentrate tengok TV. Sempat Wlily rasa dahi dia, temperature dah turun..alhamdulillah..

Time nak mengemas dapur and nak simpan barang, Wlily terperasan tin soda bikarbonat atas kitchen top. Aiiik? Apasal pulak soda bikarbonat? Laaa...rupa rupanya, tadi Wlily letak 2 1/2 sudu teh soda bic instead of baking powder. Hmm...camana lah rasa kek ni nanti? Dah le Wlily sungguh kurang minat kat soda bic ni sebab rasa dia macam obat kat sepital..heh heh...hampeh betul. Apa agak nya komen anak dara Wlily nanti? Now, kek tu tengah di bakar dalam oven...ni la dia kesilapan yang terlampau dalam era buat kek for me laa...apa nak jadi daa... kalau Wlily masih ada mood and tahap kerajinan tu masih ada nanti, I will post gambar chocolate kek tu nanti ..kalau tak de, paham2 jer lah..

2 comments:

Madam Tai Tai said...

Hi WL,

How's Syahmi now? Is he much better? Bagus jugak mak dia ni doctor-in-the-house, at least his temperature managed to reduce.

And what is the fate of the choc cake with an overdose of soda bic? :-) But whatever pun at least the 'doctor' managed to administer the right medicine for the patient. ;-)

Waterlily said...

MTT

Syahmi no longer has fever. Alhamdulillah..dia ni selalu sangat demam. Kejap2 demam. Gaduh ngan adik dia pun demam. Kena tegur by the parents pun demam. Nak jaga dia and hati dia ni mengalah kan dari jaga anak dara I. Cepat betul kecik hati and merajuk :-)

The choc cake dah habis dah..it turned out ok actually, maybe because of the flour. Its one of those high quality flour that dear hubby bought from Casablanca. The texture was good, everybody said the cake tasted nice. But I found after a day, there was a slight (very minimal though) after taste of soda bic. I'm sure I will bake it again..coz I know my daughter will ask for a choc cake, again and again :-)