CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, February 17, 2009

Basung Pulut

Sekarang ni, ibu Wlily datang melawat. Bila ada ibu, mula la angin manja datang melanda. Teringat masa kecik dulu ibu masak ini la, itu la...semua Wlily nak.

Today, kami sama sama membuat basung pulut, sejenis makanan tradisional dari Sarawak. My dad loves this delicacy. Its made from glutinous rice and to be eaten with grated coconut and sugar. A simple yet delicious dish indeed.





Daun pisang memainkan peranan penting dalam membuat basung pulut ini. Warnanya sepatutnya agak kehijauan, tetapi disebabkan agak sukar untuk Wlily mendapatkan daun pisang yang fresh di sini, maka ini la hasilnya.


Bahan-bahan :


1 1/2 cawan beras pulut - dibersihkan, direndam 10 minit dan dituskan.
1 sudu teh air kapur
5 camca besar gula
3 camca besar air
1 cawan kelapa parut (putih sahaja)
Daun pisang secukupnya.
Lidi untuk menyemat

Cara Membuat :

1. Gaul beras pulut bersama air kapur sehingga sebati. Anda akan lihat warnanya bertukar seakan kehijauan.

2. Sediakan daun pisang dan bentukkan seperti kon. Masukkan 1 atau 2 sudu beras pulut tadi. Lipat kan bahagian atas daun pisang dan semat. Ulang sehingga beras pulut habis.

3. Rebus selama 1/2 jam atau sehingga masak. Angkat.

4. Di tempat lain, goreng kelapa parut tanpa minyak sehingga agak perang (tapi jangan terlalu perang nanti rasanya pahit). Masukkan gula dan kacau lagi.

5. Masukkan pula air dan kacau lagi sehingga gula larut. Angkat dan hidang bersama pulut yang telah masak tadi.

3 comments:

Naz said...

WLily,
Kalau tak ada air kapur tu macamana ya? Can do without tak?

Waterlily said...

Naz

Kalau tak ada air kapur pun jadi jugak but tak sama la wangi and rasa nya. Why not put a bit of pandan paste so that its more wangi? Lemme know how it turns out ok.

Naz said...

Alahai...mana I nak cari daun pandan ni....i'll try a few drop of vanilla essence.
I'm making this for tea tomorrow. Nanti i update ok.
Thanks!
Cukup tahun, i beli treadmill :D