CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, November 6, 2008

Ayam Masak Kurma

Bukak tutup bukak tutup freezer, tak tau apa nak masak. Yang ada ikan sherry, ayam dan sedikit daging. Masak ayam je lah. Tapi masak apa ya? Fikir punya fikir, hmm..dah lama tak buat ayam masak kurma. So itu lah menu hari ini... :)

Resipi Wlily ni lain sikit lah agak nya dari yang lain sebab Wlily letak susu manis sket. WHAT??! some of you may terkezut la..tapi betul, ada letak susu manis. Rasa pun sedap...ada rasa lemak susu sket...heh heh...bab lemak ni jangan main sangat tau..nanti naik satu badan!

Bila dah lama tak rasa ayam masak kurma ni, bila makan semuanya licin!



Bahan2 :

1 ekor ayam - di bersih dan di potong sesuka hati

3 sudu besar serbuk kurma (Wlily guna Adabi)

1 mangkuk santan

10 biji bawang merah - ditumbuk

3 biji bawang putih - ditumbuk

2 biji buah keras - ditumbuk

1/2 inci halia - ditumbuk

1 tangkai serai - dititik

Rempah ratus

1 - 2 biji kentang - di belah 4

1 sudu teh susu manis (boleh lebihkan jika hendak lebih rasa lemak susu)

1 sudu besar (rata) kerisik

Garam secukup rasa

1 sudu besar minyak sapi

Bahan hiasan:

1 tangkai cili merah - di belah tengah

1 tangkai cili hijau - di belah tengah

Bawang besar - di belah empat

Cara Membuat :

1. Panaskan minyak sapi - tumis bawang, serai, bahan tumbuk dan rempah ratus sehingga naik bau.

2. Masukkan serbuk kurma yang telah dicampur sedikit air. Kacau sehingga pecah minyak.

3. Masukkan ayam, gaul sebentar. Tuangkan santan dan masukkan juga kentang. Kecilkan api. Setelah mendidih masukkan kerisik. Biar mendidih lagi sehingga agak pekat dan kentang menjadi empuk.

4. Masukkan susu pekat, tabur garam secukup rasa. Masukkan bahan hiasan dan gaul sebentar.

5. Angkat dan hidangkan.

2 comments:

Madam Tai Tai said...

You tau I suck at churning out home-made ayam korma. I selalu pakai Brahim nya aje and add in the chicken and potatoes!

Waterlily said...

MTT :)

Itu pun creative la tu :) You know..i've been drafting an entry for my other blog, tapi tak siap siap lagi..hooked on FB laa...