Teringin hendak makan masakan kampung, saya sediakan Sayur Nangka Masak Lemak sebagai juadah berbuka puasa hari ini.
Sayur ni kalau dimakan bersama dengan ikan kembung goreng garing, sambal belacan..mmm..memang terangkat!!
Up close and personal..Sayur Nangka Masak Lemak.
Bahan - Bahan :
1/2 buah Sayur Nangka Muda - di buang kulit, dihiris dan di rebus sehingga lembut.
5 tangkai Cili kering - direndam dan ditumbuk
Sedikit Belacan - ditumbuk
Setengah genggam udang kering - ditumbuk
1 tangkai Serai - dititik
Sedikit serbuk kari
Santan
Garam
Cara Membuat :
1. Tumiskan bahan tumbuk dan serai sehingga wangi. Masukkan juga serbuk kari (dalam satu 2 sudu teh) - kacau sehingga naik minyak.
2. Masukkan sayur nangka yang telah lembut di rebus - kacau sehingga sebati.
3. Masukkan air santan dan biar sehingga mendidih.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba!
4 comments:
ni faverat akak, orang kata makan nangka ni angin,tapi akak tak kira, Angin atau topan kau tetap pojaan hati ku. Akak suka masak dengan ayam pencen. Kat Abu Dhabi ade ke Ayam pencen ni?
Ni pun faverat Kak Izzah eh? Baguss baguuuss...! Sama le kesukaan kita ye?
Kat Abu Dhabi tak de ayam pencen...dia orang hambat ayam yang masih bekojo..!
Kat sana pun ada nangka?? I think kalau I lah yg ter'campak' ke negeri orang, harus makan nasi dgn telur aje!! hu hu..
Ms Hart
Nangka kat sini diimport dari Thailand and Phillipine! Jangan tak caya..!
Kadang kadang I bawak sayur nangka ni dari Msia. I rebus siap siap and masuk dalam freezer. Bila nak guna baru dikeluarkan.
Nak hidup beb...gitu lah gaya nyer...
Post a Comment