We had these for breakfast :) We also had fried rice and nasi impit with Kuah Kacang. Plentiful, I know - well, we had some guests coming over. Update @ October 21st, 2008. Bahan2 : 1/2 Kilo beras pulut - bersih dan tuskan 1 -2 packet Santan (tambah kalau hendak lemak lagi) - di campur sedikit air. Secubit garam Daun pisang, di bersih, lap dan di gunting segiempat (rectangle) approx 4'' x 3'' untuk lapik dalam dan 5'' x 4'' untuk lapik luar. (or you can cut at your own desired sizes...no hard and fast rules here Lidi Bahan inti : Segenggam udang kering - direndam, tuskan dan blend (boleh ditukar menggunakan daging cincang / minced meat atau daging biasa jika suka - daging dihiris halus) 10 ulas bawang merah - blend 4 ulas bawang putih - blend 5 tangkai cili kering - blend Sedikit belacan - blend Garam secukup rasa Cara Membuat : 1. Kukus pulut sehingga masak (beras pulut hendaklah sentiasa direnjis air). 2. Tumiskan bawang, cili kering, belacan sehingga naik bau, masukkan cili kering atau daging dan kacau sehingga masak. Tabur garam secukup rasa. 3. Ambil segenggam pulut yang telah masak dan tekan di atas aluminium foil. Ratakan. Letakkan inti di tengah dan gulung. Kalau hendak senang boleh juga gunakan acuan pulut panggang atau acuan samperit (without the nozzle). 4. Balutkan pulut berinti yang telah digulung dalam daun pisang (lapik dalam). Kemaskan gulungan. 5. Balut lagi menggunakan another daun pisang untuk lapik luar dan kemaskan satu bahagian hujungnya dengan lidi. 6. Tuangkan 2 sudu santan pekat (yang telah dicampur secubit garam) ke atas pulut di dalam gulungan tadi. Kemaskan hujung yang satu lagi dengan lidi. 7. Panggang sehingga masak. Gulungan pulut hendaklah sentiasa di balikkan supaya tidak hangus. Wlily bakar atas frying pan saja (tanpa minyak). Selamat mencuba!!
Meh, jamu mata dulu ok....!
Inilah dia pulut panggang orang perantau...
-
0 comments:
Post a Comment