CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, January 9, 2009

Karipap Pusing

I swear I've developed some bulky muscle this afternoon! Tak payah pegi gym pun tak apa agak nya...uli aje doh untuk karipap pusing, gerenti berketul! Adeii...di sebabkan dah muscle cramp, sila layan gambar dulu yea... esok Wlily post kan resipi doh untuk karipap pusing ni.. :-)



Updated 11 Jan 2009

Sumber: Myresipi

Bahan-bahan:

Untuk Doh Minyak:

150 gram butter dan lelemak sayur (Wlily guna 100 gram butter, 50 gram lelemak sayur)

300 gram tepung gandum

Untuk Doh Biasa:

700 gram tepung gandum

1 camca kecil garam

2 cawan air (as your cup may differs from mine, I would therefore suggest that you pour the water bit by bit until the dough is formed ya!)

Cara Membuat:

1. Untuk mendapatkan doh minyak - campur kan tepung gandum bersama butter dan lelemak sayuran dan uli sehingga doh seakan berminyak. Now this part yang kena tahan sabar coz, it takes quite a while to uli doh ni sehingga betul betul berminyak. What I did was, mix dulu dalam mixer, then bila dah mesra, transfer keluar and uli dengan tangan pulak. I strongly suggest you to uli sedikit demi sedikit..kalau uli sekali harung - jenuh jugak nak bagi doh tu berminyak! This is a very important step, coz kalau doh tidak di uli betul, chances are, your karipap pusing tu nanti akan berderai bila di goreng, yikes! We dont want that do we?

2. Bila doh dah berminyak - bahagi kepada 8 bahagian (bulat2 kan). Ketepikan.

3. Untuk membuat doh biasa, buat lubang di tengah tepung, tuang kan air yang telah bercampur garam sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Wlily guna mixer je..bila doh dah siap - bahagi kepada 8 (bulat2 kan). Ketepikan.

4. Ambil satu bahagian (bulat) doh biasa, dan canai nipis. Letakkan satu bahagian (bulat) doh minyak di tengah, dan tutup (bulatkan). (Doh minyak tu kira 'inti' doh biasa ni la).

5. Canai kan doh biasa yang berinti doh minyak tadi sehingga nipis. Hiris doh yang telah dicanai tadi. Ambil satu bahagian yang di canai dan gulung ( seperti gulung tikar). Do the same to the other half. At this stage - you have two tikar gulung :-)

6. (I wish I know how to do those picasa pics, so that its easier to explain the next steps!) Ambik satu 'tikar gulung', canai lagi (this time canai melonjong). Gulung lagi - dan hiris 4 bahagian. Do the same to the other 'tikar gulung tadi'. At this stage - you should have 8 hirisan tikar gulung. (Yikes! what a description! Can anyone follow kah?)

7. Ambik satu hirisan tikar gulung dan canai seperti biasa - masukkan inti karipap dan kepitlah seperti yang selalu anda buat untuk buat karipap tu. Kalau satu bahagian doh you dapat 8 hirisan, so 8 bahagian doh means you will get 64 hirisan i.e. 64 ketul karipap pusing lah! Tak gitu?

Selamat mencuba..!

p/s Kalau Wlily dah terrer camana nak buat gambar picasa yang banyak2 tu, I will post the visual steps here ok!

4 comments:

Kitchen Guardian said...

Waterlily,

I memang tabik kalau sapa pandai buat karipap pusing...nanti I akan cuba...silah pi tengok dapuq KitchenGuardian..taklah seterror Waterlily bila bab bab masak...you are such an inspiratioon, mak it look very simple..

ray said...

Komen Pak Malim kucing ray yg alim.

Saya memang suka makan karipap, kata Pak Malim yg kena hempap. Tak kira lah, karipap pusing ke tidak, kata Pak Malim sambil memegang ikan todak. I know, to actually make the karipap pusing, is really hard work, kata Pak Malim yg tak reti buat homework.

Waterlily said...

Hi Kitchen Guardian

Thanks for hopping by. I've been to your blog, wow - I think I'll be a regular to yours too :-) I tak de lah terrer sangat - kalau dah terrer tu, tahap chef dah tu..mcm chef wan, chef ismail etc.

Bab karipap pusing ni..all I can say is kena tahan sabar, and kena tahan bab uli menguli tu..jenuh jugak nak buat. Pusing sana pusing sini..selamat mencuba nanti.

Waterlily said...

Salam Pak Malim

Kalau nak buat karipap pusing kena tahan sabar
Kata Wlily sambil menjemur gebar
Buat nye berjam jam, tapi bila makan tak sampai berapa minit
Kata Wlily sambil mendokong si kenit
Oooo..Pak Malim pun suka karipap ya?
Tanya Wlily sambil makan kaya
Kalau begitu, next time datang Wlily jamu karipap pusing
Kata Wlily sambil bermain gasing.