CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, January 10, 2009

Ayam Kapitan

Wlily baru balik dari jamuan BBQ di rumah jiran. Sempat jugak buat potato salad dan marinate sedikit short ribs untuk di bawa ke sana. Resipi potato salad pernah Wlily letak kat blog ni sedikit masa dahulu - just check under laber 'Sayur'.

Main dish for lunch today was Ayam Kapitan. Dont ask me dari mana datangnya perkataan 'Kapitan' ni..I dont think recipe ni berasal dari negeri Cina ya tak? Apa apa pun - meh layan gambar dulu ok..!






Sumber : Buku Kegemaran Malaysia

Bahan - bahan :

1 ekor ayam (di potong 10)

60 ml minyak

1 batang serai

2 helai daun limau purut - dimayang

1 litre santan (dari 1 biji kelapa)

1 camca besar asam jawa di campur 100 ml air

Garam dan gula secukupnya

Bahan Kisar :

2 labu bawang besar

10 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

1 cm kunyit

1 cm lengkuas

1 cm halia

1 batang serai

5 camca besar pes cili

5 biji buah keras

Cara Membuat:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai harum.

2. Masukkan ayam, serai dan daun limau purut. Kacau rata kemudian tutup periuk. Biarkan masak selama 15 minit dengan api perlahan.

3. Tuangkan santan, kuatkan api dan masak sampai mendidih.

4. Bila mendidih, renihkan dan masukkan air asam jawa. Tambah garam dan gula. Kalau sekali sekala sehingga ayam empuk dan kuah agak pekat.

6 comments:

Kitchen Guardian said...

Waterlily,

Resepinya is a bit like rendang ek...anyway...all the recipes give me ideas what to cook forthe children...budak budak ni if every week same menu depa buat hal tak nak makan.....

ray said...

Komen Pak Malim kucing ray yg alim.

Wah. Ayam kapitan, kata Pak Malim sambil memeluk orang utan. Pak Malim bawa kawan nak tengok Waterlily masak apa, kata Pak Malim sambil mengunyah biskut kelapa. This recipe is very useful, says the cat who is a bloody fool. It adds variety to the dining table, says the cat who sits on a stable.

Waterlily said...

Kitchen Guardian

Memang, resepinya ada sedikit macam rendang. Rasa nya pun ada ala rendang, ye lah bila dah ada santan and bau wangi dari daun limau purut. Masakan ni pedas sikit tau, so if anak2 tak tahan pedas, maybe kena buat adjustment sikit lah.

Waterlily said...

Ooo...Pak Malim bawak kawan
Kata Wlily sambil memegang cawan
Sapa nama kawan tu
Tanya Wlily sambil mencari kutu
Cakap kat dia, meh tukar resipi
Kata Wlily sambil naik keretapi.

Kitchen Guardian said...

Waterlily, inspirasiku...mana lagi resepi!!??

Waterlily said...

Kitchen Guardian

Memang la tiap tiap hari masak, tapi some of the menu tu terlalu sempoi la...semalam Wlily masak Ikan Bersambal. Satu Malaya tau tu..hahahaa...

I will post some recipes nanti ya.