CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, April 9, 2009

Braided Doughtnuts (2)

I just made braided doughnuts for our tea treat. Posted the recipe here before but today I made them in lesser quantity, and using different method too. The outcome was the same as before fluffy and just the way I like them :-) I feel that it is easier this time because I dont have to heat the milk. Original recipe requires warm milk - yang ini Wlily guna susu kotak sahaja. This time around, I used Mauripan (brand) yeast instead of DCL yeast.




Bahan 2 :

350 gram tepung gandum

160 ml full cream milk (nak guna low fat pun boleh..)

1 biji kuning telur

6 sudu besar gula pasir

11 gram instant yeast (Wlily guna Mauripan)

1 sudu teh baking powder

1 sudu teh essen ros (nak guna essen vanilla pun boleh)

1 sudu besar mentega

Parutan kulit lemon (dari 1 biji lemon)

Cara Membuatnya :

1. Ayak tepung bersama baking powder ke dalam bekas. Masukkan gula, yeast, kuning telur, esen vanilla dan mentega.

2. Masukkan susu sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan mixer atau diuli dengan tangan. Banyaknya susu bergantung kepada jenis tepung yang anda gunakan. Jika doh telah kenyal, lembut dan tidak melekat ditangan - dah ok lah tu.

3. Tutup bekas dengan kain lembab - ketepikan selama 1/2 jam atau sehingga doh naik sekali ganda.

4. Tabur tepung di atas permukaan rata. Bentukkan doh seperti tocang atau apa2 bentuk kesukaan anda. Panaskan minyak dan goreng di atas api sederhana. Goreng sedikit demi sedikit kerana doh tadi akan mengembang apabila di goreng.

5. Angkat, tus dan taburkan dengan gula yang telah diblend.

0 comments: