CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, February 12, 2009

Pau Inti Kacang Merah

Pau ni Wlily buat petang tadi. Sama je resipi dengan yang hari tu, cuma Wlily tukar intinya aje. This time Wlily buat setengah bahan, so dapat la dalam 14 ketul.




Untuk doh pau, boleh refer to resipi yang dulu.
Bahan untuk inti :
Kacang merah
Gula apong atau gula merah secukup rasa
Pewarna merah, jika suka (Wlily tak letak sebab lebih suka original colour. )
Cara Membuat :
1. Rendam kacang merah semalaman.
2. Buangkan air rendaman dan rebus sehingga lembut dan airnya kering. Masukkan gula apong atau gula merah dan gaul sehingga sebati.
3. Setelah agak sejuk blendkan sehingga hancur.

4 comments:

Diana said...

Salam Waterlily, first time D kunjung ke rumah Lily... Salam perkenalan... sedap plak tengok kuih pau kacang merah tu... D nak minta izin boleh tak I add your blog link to mine... thanks sis.. let me know k...

Waterlily said...

Salam Diana

Go ahead, you can link your blog with mine ..and thanks for hopping by :-)

ray said...

Komen Pak Malim kucing ray yg alim.

Saya suka makan pau, kata Pak Malim sambil tapau. Tapi yeast selalu buat saya kentut, kata pak Malim yg sakit lutut. Prooot! Eh, sori, kata Pak Malim sambil naik lori.

Waterlily said...

Salam Pak Malim :-)

Tak tahu pulak Wlily yeast boleh buat orang berkentut
Kata Wlily yang ceritanya terbantut
Phoooh! Phhoooh! Baunya kentut Pak Malim
Kata Wlily sambil menjahit kelim
Sembur minyak wangi! Sembur minyak wangi!
Kata Wlily sambil menyanyi..!