CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, January 6, 2009

Daging Dendeng (2)

I have posted a recipe on Daging Dendeng before, but this one is different. And to me it tastes better too. Normally I will get my maid to prepare the ingredients and I cook. This time I did all the preparations myself, bukan apa - sebab I discovered my maid pegi lambak kan baju yang tak berlipat and iron dalam almari yang memang jarang we all bukak. Heee...mentang mentang lah Wlily ni lenient kat dia, macam tu pulak dia buat. So yesterday, was melipat and ironing day for my maid, and full blown cooking day for me. Part paling tak suka ialah kupas bawang and buang biji cili kering tu..menangis woo..

Anak Wlily si Syafiq tu suka betul makan daging dendeng ni, sampai tambah nasi 2 pinggan! Berbaloi la Wlily menangis masa kupas bawang tu!

Sumber : Chef Wan

Bahan - bahan.

1 cawan + 3 sudu besar minyak masak

1 kg bawang besar, dikupas dan dihiris hiris

2 cm halia, dikupas dan diparut

5 ulas bawang putih, dikupas dan dihiris hiris

100 gram cili kering, dibuang biji direndam dengan air dan ditumbuk

1 kg daging lembu batang pinang dihiris-hiris 6mm tebal

1 1/2 sudu besar kicap pekat

2 - 3 cawan air asam di perah dari 45 gram asam jawa

2 sudu besar gula

Garam

Cara Membuat:

1. Panaskan 1 cawan minyak masak dan goreng bawang besar, halia dan bawang putih selama 5 -7 minit. Keluarkan dan kisar kasar-kasar.

2. Di dalam periuk bersih, panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumis cili tumbuk. Tambah daging dan pes bawang besar, halia bawang putih.

3. Campur kicap pekat dan goreng selama 15 minit.

4. Masukkan air asam, tambah gula dan garam. Renihkan di atas api kecil sehingga kuah agak kering.

5. Hidang dengan roti jala atau nasi.

0 comments: