CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, December 26, 2008

Daging Kicap

Wlily masak ni dah few days ago, tapi tak sempat nak upload gambar. Ni la menu sempoi bila tak de mood nak masak...heh heh..layan gambar dulu la eh...esok update resipi.



Rendang Ayam Pedas


Ni la menu untuk dinner tadi. Layan gambar lah dulu, esok Wlily update resipi nyer ok..!

Cili padi tu saje je nak buat gempak..tapi kalau nak makan dengan cili padi macam tu je pon tak apa, janji tahan pedas..

Updated 1/1/2009.

Sorry la lambat update. Better late than never. Kalau nak tau, rendang ayam ni memang la pedas, sampai nak terkencing Wlily dibuatnya. Tapi anak bujang Wlily yang sulung tu cukup suka sebab dia ni boleh tahan bila masuk bab lauk pedas ni.

Bahan - bahan :

1 ekor ayam, dibersihkan dan di potong ikut suka

2 cawan santan (di ambil dari 1 1/2 biji kelapa di campur 500ml air suam)

55 gram kerisik (lebih kurang 1/2 cawan)

Garam dan gula secukup rasa

1 helai daun kunyit dihiris halus

Bahan dikisar halus :

8 ulas bawang merah, dikupas

3 ulas bawang putih, dikupas

3 batang serai, dihiris halus

1 cm halia, dikupas

1 cm lengkuas, dikupas

1 cm kunyit hidup, dikupas

5 tangkai cili padi

3 biji buah keras

2 sudu besar pes chilli

Cara Membuat :

1. Campur rata rata ayam dengan bahan kisar dan santan dan renihkan selama 30 minit sehingga hampir kering.

2. Kecilkan api dan tambah kerisik. Perasakan dengan garam dan gula.

3. Masukkan daun kunyit dan kacau cepat cepat sebelum mematikan api.

Tuesday, December 23, 2008

Pau Gebu

Good Morning!

Pagi ni Wlily bangun berkobar kobar nak buat pau. Dari malam tadi dah ada rasa pau kat tekak ni haa. Lagi pun, Wlily masih ada tepung pau Blue Keys yang Wlily bawak dari KL hari tu. So apa lagi..pagi pagi lagi dah menguli you.

Seingat Wlily le, resipi doh pau ni asal nya di cungkil dari internet jugak, tapi tak ingat sapa yang empunya, dari negeri mana, Malaysia ke, negeri omputih ke..memang tak ingat. But if it is your recipe, do let me know ok so that I can acknowledge you accordingly.



Sebelum turun, dear hubby sempat ngap dua bijik, hantar sikit kat jiran sebelah, pembantu rumah ngap entah 2 atau 3 bijik. For this recipe you will get around 18 pcs.


Bahan - bahan :

Untuk doh :

300 gram tepung pau (Wlily guna Blue Keys)

130 ml air

11 gram yeast

30 gram shortening

2 sudu teh baking powder

60 gram gula caster

Kertas minyak sebagai alas pau.

Untuk Inti (you all boleh tukar inti lain kalau suka .)

2 biji kentang - dihiris dadu

1 labu bawang besar - dihiris dadu

2 ulas bawang putih - diracik halus

4 sudu besar kari daging (Wlily guna kari daging Babas)

Isi ayam - di hiris dadu (terpulang banyak mana suka)

Daun bawang dihiris bulat nipis

Garam secukup rasa.

Cara Membuat Doh :

1. Ayak tepung bersama dengan baking powder.

2. Masukkan gula, yeast, shortening dan tepung/baking powder and gaul sebati. Masukkan air sedikit sedikit dan gaul lagi sehingga dapat di uli menjadi doh. Semasa menguli, lihat keadaan doh, samada perlukan lebih air atau tidak. Lagi lembut doh, lagi lembut pau tu nanti. Ketepikan.

3. Tutup bekas doh dengan kain lembab (Wlily suka guna kitchen towel yang dilembabkan dengan air suam) dan biar sehingga 30 minit.

4. Bentukkan doh menjadi bulat kecil yang beratnya lebih kurang 30gram satu. Sudukan inti dan kepit kan atau di uli bulat (ikut suka sendiri). Letakkan di atas kertas minyak. Ketepikan dan biar lagi selama 30 minit.

5. Kukus selama 10 minit.

Cara Membuat Inti:

1. Tumis bawang besar sehingga layu, masukkan bawang putih dan tumis lagi sehingga agak garing.

2. Masukkan serbuk kari yang telah di buat pes, tumis sehingga pecah minyak.

3. Masukkan kentang dan kacau sehingga agak lembut. Masukkan garam secukup rasa. Masukkan juga isi ayam - kacau sebentar sehingga ayam masak dan akhir sekali tabur daun bawang.

4. Angkat dan biar sejuk atau suam sebelum di sudu kedalam doh pau tadi.

Keropok Lekor Instant Perantau

Sebenarnya kan, dah beberapa kali Wlily buat Keropok Lekor instant ni..tapi cuma kali ni je Wlily lagi cepat dari anak2 Wlily. Kena cepat tangkap gambar woo...kalau tidak, kejap je dah kena ngap. Keropok lekor ni agak rangup, that's why anak2 Wlily suka.

First time tengok resipi ni kat blog Zue Murphy..terus jatuh cinta and teringat ingat sampai tak lena tidur malam. Siap pesan lagi kat kakak ipar supaya bawak constarch flour dari Kuching. Kuching you...jauh datang. Kat sini ada jual kut, cuma Wlily je tak jumpa.

Kalau ikut original recipe dari Zue, doh tu kena hiris then canai nipis. Wlily buat dua style, canai nipis and lagi satu hiris macam yang dalam gambar atas ni. Yang canai nipis tu tak sempat ambik gambar you, bila toleh, dah habis! Ciss..anak2 ni tak bagi chance langsung kat mommy dia eh. Dear hubby tak berapa suka, tak tau kenapa, tapi ada hikmah di sebalik nyer le..orang lain dapat makan lebih..da di da di da..


Bahan - bahan :
2/3 cawan tepung kanji
1/3 cawan tepung gandum
1 tin ikan tuna tanpa mayonaise (tengok gambar dalam blog Zue Murphy ok.)
Garam secukup rasa
Lada Putih secukup rasa (yang ni Wlily tambah sendiri)
Sedikit air (yang ni Wlily tambah sendiri supaya senang nak uli.)

Cara Membuatnya (this was how I did it, cara yang ORI, go to Zue's blog ok ) -
1. Tapis dan buangkan minyak yang terdapat bersama ikan tuna. Hancurkan dengan menggunakan garfu.
2. Di tempat lain, gaulkan tepung kanji, tepung gandum, lada putih , garam - masukkan ikan tuna tadi dan gaul sehingga menjadi doh.
3. Uli sehingga dapat menjadi bentuk cylindrical - kemudian di hiris menyerong tapi jangan terlalu nipis - dan di canai (giling?) sehingga agak nipis.
4. Untuk mendapat bentuk seperti dalam gambar, uli doh sehingga dapat bentuk cylindrical dan belah dua (one end to the other on the opposite).
4. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.

Sunday, December 21, 2008

Fairy Cupcakes

Tonight, I attended a neighbour's daughter birthday party. It was a BBQ styled party and the wife's a Romanian so I expect a lot of Romanian dishes. Therefore, I decided not to make any salads or marinated anything to bring over. Instead I baked some Fairy Cupcakes. I posted the recipe in my other blog a few months ago.

Since it was a little girl's (she just turned 1) birthday do, I decorated the cupcakes with white and pink buttercream toppings. I'm no expert in decorating cuppies, nowhere near the likes of Zaitgha, Sweetlily, Aunty Yochana and the rest, but I think they (the cuppies I made and decorated) can still delight the children. Boleh la tuu....cukup makan..







Sebelum sempat di bawa pergi ke rumah jiran, tiga empat bijik dah kena ngap dulu oleh anak2 Wlily.

Ingredients :


3 large eggs
1 cup caster sugar
1 1/2 cup flour - all purpose
3/4 cup vegetable oil / butter
1 tsp vanilla essence
1 tsp baking powder
1/4 cup fresh milk


To make buttercream :

125 gram icing sugar - sieved
1 - 2 tablespoon warm milk
75 gram butter - softened at room temperature
Vanilla essence
Food colouring


Directions :

1. Pre heat oven 180C. Sift flour together with baking powder.
2. On high speed, beat eggs and vanilla essence until smooth.
3. While mixing, slowly add sugar, then butter or vegetable oil.
4. Throw in the flour mixture and mix, first using the spatula then continue to mix at moderate speed.
5. Lastly add in milk and beat until the desired consistency is achieved.
6. Line baking tray with cupcakes, pour in the batter and bake 20 - 25 minutes or until the top is slightly brown.

To make buttercream :

1. Whip butter and icing sugar until well mixed, then continue to beat at high speed until smooth.
2. Add in warm milk and beat at moderate speed for a minute or two. Add in vanilla essence and coloring of your choice, beat again. Sppon the batter into piping bag and decorate the cuppies anyhow you like!

Saturday, December 20, 2008

Potato Salad

Potato salad ni senang sangat nak buat nyer...tutup dua dua belah mata pun boleh...whip whip whip dah siapp! Memang sedap kalau di makan dengan hidangan BBQ.



Bahan - bahan :

3 biji kentang (Wlily guna Saudi potato, so size nyer besar...)

6 - 7 sudu besar mayonaise

100 gram spread cheese (Wlily guna Philadelphia cheese)

1 labu bawang besar - dihiris dadu kecil

1 sudu besar butter

Lada putih secukup rasa

Garam secukup rasa

Daun bawang dihiris nipis

Cara Membuat :

1. Rebus kentang manis bersama kulit sehingga agak lembut. Biar kan sejuk dahulu dan hiris dadu besar.

2. Di dalam bekas lain, masukkan cream cheese, mayonaise, butter dan kacau sehingga sebati.

3. Masukkan bawang besar, garam, lada putih dan kacau lagi sehingga mesra. Akhir sekali masukkan daun bawang dan gaul lagi.

4. Tuang adunan mayonaise ke atas kentang rebus tadi dan gaulkan sehingga mesra. Masukkan ke dalam peti ais untuk menyejukkan adunan. Semasa menghidang bolehlah di tabur kan sedikit daun bawang ke atas adunan tadi sebagai hiasan.

Choco Layered Cheesecake

I made this chilled cheesecake a day before yesterday as dessert for our visitors who came last night. We had a simple BBQ dinner and I prepared (marinated) the chicken wings, the sliced beef, chicken drumbsticks and beef ribs by midday. Dear hubby bought some sausages too. In the afternoon, I started to boil the potatoes to make some potato salad. This would complement to BBQed dish.

By 7pm, while waiting for the visitors I decided to cook some fried rice - just in case the visitors didnt have appetite for the BBQ beef ribs, chicken wings ... heh heh..licin you..tu yang tak sempat ambik gambar tu.

Oh..I've digressed a bit, sorry..:-) Here's the recipe for the Choco Layered Cheesecake

Look at the cheesecake..almost sinful..I know..heh heh...


Ingredients :


500 gram cream cheese (I used Philadelphia cream cheese) - softened at room temperature

150 gram condensed milk (or you can add more if you prefer it sweeter)

175 gram butter (softened at room temperature)

Chocolate biscuits , or you can use digestive biscuits as well. Last night I used chocolate oreo biscuits sans the cream. I used about 30 - 40 pcs.

1 can Nestle Cream (I've thrown away the can after use..I'll confirm the weight later ok. Or you can refer to the pic of Puck Cream I've taken before this under Vanilla Cream recipe. Its the same type, but of different brand)

Directions :

1. Mix cream cheese, butter and condensed milk and beat well until smooth.

2. Add nestle cream - beat again.

3. Prepare tray or pyrex or any oven proofed container, line with aluminium foil. (I do this so that it is easier for me to take it out after cutting, but you can leave this step out if you wish)

4. First layer - put in the biscuits - its better if the biscuits are rectangular or square in shape so that it will totally cover the base. Pour the batter on top (about 1/2 - 1 cup) - repeat with laying the biscuits and pour the batter again on top. Repeat for few more layers or until you finished the batter.

5. Chill overnight.

Wednesday, December 17, 2008

Pizzacup

I wanted to make some Roti Kebab for breakfast this morning but abandoned the idea. Pizza seemed more interesting. Heck, how about pizzacup? You know..with so many cupcakes around, how about pizzacup for a change? hehehhe....

This time I made the crust thin, I decided so after looking at Sweetlily's mouthwatering pizza pics! Thanks SL!


These are for the children...the mozarella cheese topping is slightly overbaked, as you can see. Terleka sekejap, coz pepagi my neighbour decided to come over pulak...



And this - is for the mommy and the Papa - even the maid lah. Gave some to the neighbours too..

Bahan-bahan :

For the Crust - resepi asal untuk crust from Sweetlily's

200 gram tepung gandum

Garam secukup rasa

12 gram butter

105 ml air

Sedikit sos tomato

Filling / Inti :

600 gram minced beef / daging cincang

1 labu bawang besar - di hiris dadu

1 ulas bawang putih - dicincang halus

1 sudu besar kari daging (Wlily guna kari daging Babas)

Sedikit Mixed Vege

1 sudu teh serbuk ketumbar

1 sudu makan butter

1 biji kentang - di kupas kulit dan dihiris dadu kecil

1 sudu teh Sos Tabasco (atau secukupnya, ikut kesukaan masing2)

Garam secukup rasa

Bahan tabur :

1/2 labu bawang besar - dihirs dadu atau boleh juga dihiris bulat

3 batang sosej - dihiris menyerong

1 biji tomato - dihiris nipis

Sedikit Nenas dalam tin - di hiris dadu

Mozarella cheese

Cara Membuat :

1. Masukkan tepung gandum, air dan garam ke dalam bekas - gaulkan sehingga sebati dan menjadi doh. Masukkan butter dan uli sehingga menjadi doh yang licin.

2. Canaikan sehingga leper and tekan ke dalam acuan. Kemaskan bahagian tepi acuan. Tekan dengan garfu. Sapukan base ini dengan sos tomato. Ketepikan.

3. Tumis bawang besar and bawang putih sehingga layu, masukkan serbuk kari daging (jangan masukkan air ke dalam serbuk kari) - tumis lagi sehingga pecah minyak. Masukkan juga serbuk ketumbar dan kacau lagi.

4. Masukkan daging cincang dan tumis lagi sehingga daging agak masak. Masukkan kentang, mixed vege, tabasco sos dan kacau sehingga kentang menjadi lembut. Biar sehingga agak kering. Masukkan butter. Kacau lagi. Tabur garam secukup rasa, kacau sebentar. Angkat dan ketepikan.

5. Tuangkan inti ke dalam acuan base tadi dan ratakan. Hias dengan bahan tabur tadi. Di atas sekali taburkan mozarella cheese.

6. Bakar dengan suhu 200C selama 20 minit atau sehingga base betul betul masak..

Saturday, December 13, 2008

Chocolate Cake paling simple dan lazat..

Waduh..time sejuk cegini - perut ni asyik nak kena isi aje, apa tak kembang badan ni eh! Kat Malaysia musim hujan kan? Haa..sure ramai yang asyik nak ke dapur je nak ngap ngap ngap..hee hee..


Petang tadi Wlily buat Chocolate Cake. This is the easiest chocolate cake recipe yang Wlily ade lah...gerenti anak2 kecik you all pun boleh buat, apatah lagi anak dara..tutup sebelah mata je dah walla! Resipi ni dulu Wlily cungkil dari mak kawan Wlily...haa..sampai kat mak dia aku mintak resipi you, jangan tak caya.




Kalau ikut strictly to the kitab kitab ahli nujum la..buat coklat kek kena tahan sabar, letak dulu dalam peti ais, bagi ganache dia set..so that bila kita hiris, tak de la sememeh macam yang dalam gambar ni haa...tak sampai 10 minit anak2 dah mintak dah...apa nak buat. Nanti kalo ko buat, ko letak lama sket la dalam peti ais tu ek. Lagi satu, make sure guna pisau yang warm la..so that senang sket nak hiris nanti.


Terpulang pada citarasa masing masing la camana nak hias coklat kek ni..nak tabur chocolate rice atas ganache tu pun boleh, letak gegula warna warni tu pun boleh..jangan letak bijik saga dah le..



Bahan - bahan :

Updated 14 Dec 08 - in metrics

1 1/4 gelas tepung naik sendiri (or 150 gram)

1 gelas gula (or 210 gram)

1 gelas serbuk koko (Wlily guna Cadbury cocoa powder) - or 100 gram

1 gelas melted butter (kalau tak cukup butter, letak setengah gelas then top up dengan minyak sayur / vegetable oil pun tak pe) - about 2.2 dl or 220 ml

1 tin susu - 410 gram or 384 ml (tin size biasa untuk susu cair tu la..I used susu cair Nestle)

4 biji telur ayam

1 sudu teh baking powder

1 sudu teh soda bikarbonat (Wlily jarang letak sebab tak berapa berkenan rasanyer)

Untuk ganache / topping:

1 buku cooking chocolate (anggaran 250 gram)

200 gram whipping cream

Cara Membuat :

1. Ayak tepung bersama baking powder and soda bikarbonat. Di dalam bekas lain pukul telur sehingga sebati.

2. Masukkan cocoa powder, susu cair dan gula di dalam bekas dan pukul sehingga sebati. Masukkan telur, kacau lagi sehingga sebati. Masukkan pula melted butter - pukul lagi.

3. Tuangkan tepung sedikit sedikit sambil di pukul hingga sebati. (note : do not overbeat).

4. Tuang dalam bekas acuan dan kukus (steam) sehingga masak.

5. Cairkan chocolate cake dengan menggunakan kaedah double boiler - setelah cair, masukkan whipping cream - kacau sehingga sebati. Tuangkan ganache ini ke atas kek yang telah masak dan disejukkan terlebih dahulu. Boleh lah di hias mengikut citarasa masing masing.


Ini la dia gelas (cawan?) IKEA yang Wlily gunakan untuk sukatan Chocolate Cake ni..

Friday, December 12, 2008

Braided Doughnuts

I got to learn how to make these doughnuts from my Romanian neighbour. Very tasty and soft..gebu gitu..




Sebenarnya, cara membuatnya macam donut biasa jer, cuma rasa dan texture yang sedap dan lembut tu yang bagi oomph..!

Bahan-bahan :


500 gram tepung gandum (tambah jika perlu)
300 ml susu penuh krim (full cream milk) - tambah jika perlu
1/2 cawan gula
3 biji kuning telur
4 sudu besar instant yeast (I used DCL)
Essen vanilla
1 biji lemon di parut kulitnya
1 1/2 sudu besar mentega

Cara Membuat:-


1. Panaskan susu di atas api sederhana sehingga agak suam.
2. Di dalam bekas lain, masukkan gula dan yeast dan parutan lemon. Tuangkan susu suam dan gaul hingga sebati dan sehingga gula cair.
3. Masukkan kuning telur, essen vanilla, butter dan kacau lagi.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli dengan tangan sehingga rata dan kenyal. Ketepikan dan tutup doh dengan kain lembab. Biar sehingga lebih kurang 1/2 jam hingga satu jam adunan akan kembang dua kali ganda.
5. Tabur tepung di atas permukaan rata, dan bentuk kan doh seperti kehendak masing masing. Dah nama resepi ni braided donut - kena lah buat bentuk tocang ye tak? heh heh..tapi kalo nak buat bentuk roket pun suka hati kamu la...
6. Panaskan minyak atas api sederhana - deep fry sehingga keperangan. Angkat dan tabur gula halus (gula yang telah di blend) ke atas nya. Sedap dimakan waktu petang atau masa hujan you...

Wednesday, December 10, 2008

Beef Potato Pie

Resipi ni Wlily dapat dari Kak Nina, kawan my SIL. Sedap you...especially the pastry. Rasa inti pie ni dah di 'Malaysianized' kan..heh heh..




Bunga cengkih kat atas Pie tu saje je untuk hiasan, kekonon nak nampak macam pineapple ..


Nanti Wlily update resipi nyer ok...
Update @ 11 Dec 2008
Bahan - bahan :
1 kilo kentang
250 gram butter - dipotong cube terlebih dahulu (tinggal sedikit untuk glaze acuan)
1 gelas tepung gandum
Garam secukup rasa
1/2 sudu besar gula
3 biji telur
2 biji kuning telur untuk disapu atas kulit pie
Untuk Inti:
800 gram daging - dihiris halus (boleh juga guna kan daging cincang)
Mixed Vege (Wlily letak sikit je sebab anak2 tak suka)
1 labu bawang besar - dihiris dadu
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
Daun sup dan daun bawang - dihiris nipis
Garam secukup rasa
1 sudu besar oregano
3 sudu besar kari daging (Wlily guna kari Babas) - dicampur sedikit air untuk pes
Cara Membuat :
1. Rebus kentang bersama kulit sehingga empuk. Setelah empuk, buangkan kulit dan lenyekkan (mash.)
2. Masukkan butter yang telah dipotong cube dan lenyek bersama sehingga sebati. Masukkan juga gula.
3. Setelah kentang agak sejuk, pukul telur bersama garam terlebih dahulu dan tuang ke dalam adunan kentang tadi, gaul sehingga sebati. Masukkan tepung dan gaul lagi sehingga rata dan menjadi doh. Ketepikan.
4. Tumis bawang putih sehingga agak perang (jangan terlalu garing), masukkan 1/2 bahan bawang labu tadi dan tumis lagi sehingga agak layu.
5. Masukkan kari pes dan tumis lagi sehingga pecah minyak. Masukkan daging dan kacau sehingga daging empuk.
6. Masukkan lebihan bawang besar tadi bersama mixed vege dan oregano. Kacau lagi sehingga sebati dan layu.
7. Akhir sekali masukkan daun bawang dan garam secukup rasa. Gaul lagi sehingga mesra - angkat dan ketepikan.
8. Sapu butter pada acuan , kemudian taburkan sedikit tepung di atas dan tepi acuan.
9. Ambil separuh dari adunan kentang dan ratakan di dalam acuan. Tuangkan inti daging tadi dan ratakan juga. Lapis kan separuh lagi adunan kentang di atas sekali. Sapukan kuning telur di bahagian atas adunan kentang. Lorekkan di atas adunan kentang (lihat gambar) dan bakar sehingga masak atau pai menjadi keperangan. (or you can set your oven at 120C dan bakar sehingga keperangan.)

Thursday, December 4, 2008

Vanilla Cream

Pagi tadi Wlily buat bread puding lagi. This time, Wlily kurang kan gula supaya kurang manis. Ye lah, kat rumah sekarang ni ramai tetamu, ada yang kuat manis, ada yang tak suka manis - so Wlily ambik jalan tengah. Bread Puding yang kurang manis, dimakan bersama vanilla cream yang manis dan lemak. Mmm..terangkat you...






Wlily snap gambar ni sebab nak tunjuk camana rupe reduced cream yang Wlily guna tu..kat tanah Pak Abu ni, yang ada Puck Cream jer, Nestle Cream tu susah nak dapat. Tin nyer kecik jer, kalau kat Msia, you can go either to Carrefour or Giant (kat Giant selalu ada) and head straight to baking section. Or , tanya salesmen or salesgirl kat sana ..


Bahan -bahan :

1 tin nestle cream

300 ml susu cair

4 biji kuning telur

3 sudu besar gula

3 sudu teh tepung jagung

1 sudu teh essen vanilla


Cara Membuatnya :


1. Panaskan nestle cream bersama susu cair di atas api sederhana sehingga mendidih. Padamkan api.

2. Dalam bekas lain, pukul kuning telur, gula dan tepung jagung sehingga sebati. Masukkan adunan telur ke dalam adunan susu cair tadi. Panaskan di atas api sederhana dan kacau perlahan lahan sehingga adunan agak pekat.

3. Setelah adunan pekat, angkat dan ketepikan. Masukkan essen vanilla dan kacau lagi sehingga sebati.

4. Boleh dimakan bersama Bread Puding atau mana mana sticky puding yang lain.

Selamat mencuba..!

Monday, December 1, 2008

Portuguese Egg Tart (1)


Pagi tadi Wlily bukak kelas memasak, ajar kakak2 ipar buat Portuguese Egg Tarts...heh heh... they all pun boleh tahan terrer masak memasak ni you...so nervous jugak lah bila kena beraksi depan they all nih!

The whole cara cara memasak was recorded you...nampak lah I gigil kut...lepaih ni depa tunjuk kat my MIL ;-0! Selalunya Wlily masak or bake cakes apa segala masa they all tak de kat rumah. Bila balik tau siap je.

Resipi nyer tak payah lah Wlily tulis lagi ek..sebab dah buat dulu. Just refer to the label under 'tart' kat side bar tu ok!


Bread Puding

Pagi tadi sempat jugak Wlily buat Puding Roti untuk sarapan pagi. Daripada roti tak habis dimakan, baik digunakan sepenuh nya.

Disebabkan Wlily masih mamai pepagi buta, bila buat puding roti ni, Wlily buat cara orang malas lah. You can also call resipi ni resipi style orang malas...main campak campak je.


Lain dapur lain caranya ;-) Yang putih putih kat atas tu Wlily tabur gula aising. Saje nak bagi cantik, selalu Wlily tak letak pun...


Bahan - bahan :

8 keping roti gardenia (brand lain pun tak per..)

4 biji telur ayam

30 gram butter - cair kan.

150 gram gula

475 ml susu cair

1 sudu teh esen vanilla

Sedikit kismis

Cara Membuatnya :

1. Potong bahagian tepi roti dan carik carik kan - campak dalam acuan. Tabur sedikit kismis di celah celah roti tadi.

2. Tuang butter yang telah cair ke atas roti tadi.

3. Di tempat lain - pukul telur, masukkan susu, gula dan esen vanilla. Kacau lagi sehingga sebati.

4. Tuangkan adunan telur ke dalam acuan tadi. Tabur kan lebihan kismis ke atas roti. Biarkan adunan telur agak serap ke dalam roti - masukkan ke dalam oven dan bakar sehingga keperangan.

5. Angkat dan hidangkan. Sesuai di makan bersama vanilla cream.



Garlic Bread

Garlic bread ni sesuai di makan waktu minum petang bersama mushroom soup.



Bertambah sedap kalau ada daun parsley. Tapi Wlily tak letak sebab tak de stock kat rumah..

Bahan2 :-

1 - 2 kayu french bread - dihiris menyerong (lihat gambar)
1/2 buku salted butter
2 sudu besar susu pekat
6 ulas bawang putih dicincang
Satu sudu teh daun parsley kering
Cara :
1. Lembutkan butter pada suhu bilik.
2. Masukkan susu pekat, bawang putih dan daun parsley kering ke dalam adunan butter dan gaul sehingga sebati.
3. Sapukan ke atas roti perancis yang telah dihiris tadi (both sides) dan bakar sehingga keperangan.
4. Angkat dan hidangkan. Sesuai di makan bersama mushroom soup.