CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, October 15, 2008

Nasi Minyak Azkaban

Weii...nasi minyak ni spesel tau... spesel, sebab Wlily suka makan nasi ni..hahahaa...

Sorry la, kapla ada sikit pusing da...tapi sebab nak share resipi ngan kengkawan ni, diteruskan jugak lah niat nan murni ni..chewah!


Yang ini kaler kuning campur putih...


Yang ni kaler kuning semua..anak Wlily nak makan pagi tadi, so daun sup tu kena letak tepi lah, sebab anak dara I tu tak suka daun daun nih!


Cara buat sama ngan nasi minyak, cuma Wlily letak sedikit susu cair. Sedap you... would be better kalau guna beras basmathi I guess, tapi kan cik abang kita tu tak suka makan nasi basmathi daa...

Wlily letak gambar la dulu, bila hilang pening nanti, sambung letak resipi ok :)

Sorry ler, lambat update. Better late than never ye tak? heh heh..

Update @ 25 October 2008

Bahan - bahan :

4 cawan beras - di bersih dan di tus

1/2 labu bawang besar - dihiris nipis

8 biji bawang merah - di hiris

2 ulas bawang putih - dihiris

Rempah ratus

1 tangkai serai - di ketuk

1 helai daun pandan - di bersih & diikat

1/2 tin susu cair

Air secukupnya

Sedikit kismis - digoreng dengan minyak sapi terlebih dahulu (dengan sedikit minyak)

Sedikit gajus - di bersih dan goreng dengan minyak sapi terlebih dahulu

Minyak sapi untuk menumis

Sedikit pewarna kuning (jika suka)

Cara Membuat :

1. Tumis bawang besar, bawang putih, bawang merah, serai dan rempah ratus sehingga naik bau.

2. Masukkan 2 cawan air, garam, serbuk perasa (jika suka) dan daun pandan. Biar mendidih.

3. Masukkan susu cair. Biar mendidih lagi.

4. Sediakan beras tadi di dalam periuk elektrik dan tuang dengan air bahan tumis & susu tadi. Masukkan sedikit pewarna kuning (jika suka) tapi jangan pulak terlalu banyak ye.

5. Make sure Quantity air bahan tumis & susu ada lah seperti memasak nasi seperti biasa.

6. Setelah nasi masak, gaul. sentiasa agar tidak terlalu padat.

7. Tabur dengan kismis dan gajus yang telah goreng tadi. Kalau suka boleh juga tabur kan hirisan daun sup sebagai hiasan.

Selamat mencuba!

0 comments: