CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, September 21, 2008

Shorba

Hear ye! Hear ye!! We have SHORBA for our berbuka today, a traditional Algerian soup. It has been years since I last cooked Shorba, having learnt it from non other than my dear hubby. What made it more special today, was - this time, dear hubby slogged in the kitchen and triumphantly presented us with this delicious soup himself!

  1. This photo doesn't do justice to the soup - it tastes much more delicious than it looks!
  2. (I really need to get that DSLR camera!)

Take a deep breath - here are the ingredients (differs slightly from the original Algerian Shorba of course as this fits our taste buds just nice):

Bahan-bahan:

1/2 kilo daging kambing (mutton) - dibersih dan dihiris dadu (sedang besar)

1 labu bawang besar - dipotong dadu

8 ulas bawang merah - dipotong dadu / dihiris halus

4 biji tomato - dipotong dadu

2 sudu besar kari daging - dicampur sedikit air

1 sudu teh serbuk oregano

1 sudu teh paprika

1 sudu teh serbuk kulit kayu manis (cinnamon powder)

2 sudu besar tomato puri / tomato paste

1/2 tin chick peas / kacang kuda (kalau guna yang mentah, hendaklah direndam semalam)

15 tangkai daun pudina (mint leaves) di hiris halus

1 tangkai celery - dihiris halus

1 biji carrot - di hiris nipis atau panjang (ikut suka)

Garam secukup rasa

Cara Membuat :

1. Tumis bawang besar, bawang merah sehingga wangi. Masukkan tomato dan kacau sehingga tomato layu.

2. Masukkan kari yang telah di campur air - kacau sehingga keluar minyak.

3. Masukkan carrot, oregano, paprika, cinnamon powder, tomato paste dan kacau sehingga Sebati.

4. Masukkan daging kambing tadi dan kacau lagi sehingga sebati. Masukkan 1 cawan air dan biar mendidih sebentar. Kecilkan api.

5. Setelah daging lembut, masukkan 4-5 cawan air lagi dan biar hingga mendidih.

6. Setelah mendidih masukkan kacang kuda - kacau hingga sebati. Setelah mendidih, masukkan celery dan daun pudina yang telah dihiris halus. (Jika anda inginkan soup tidak terlalu pekat, boleh masukkan air lagi dan biar mendidih sebentar sebelum menabur celery dan daun pudina)

7. Tabur garam secukup rasa.

8. Angkat dan hidang. Sesuai dimakan dengan roti.

p/s Daging kambing boleh ditukar dengan daging lembu atau ayam.

Selamat mencuba

2 comments:

Ezza Aziz said...

abang you pun masuk dapor gak! Best nya..Kalau raya ni buat Shorba pun ok gak kan!
Wlily,selamat pulang ke tanah air dengan selamat. Macam ada kepak jer,kejap sana kejap sini...Raya ni datang la ke rumah...bawak semua sekali..anak2,suami dan maid you....OK

Waterlily said...

Tak pernah pulak buat shorba masa raya, lagi pun ramai dalam my family kena diet sikit dengan kambing ni...ada darah tinggi la, ada gout la...

Hehehe..kalau betul lah, kitaorang ada kepak kat belakang, tiap2 hari saya balik kampung!!

Kut la kalau Wlily ada di Klang time raya, we will drop by your house..seluruh batalion akan pegi!