CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, September 12, 2008

Nasi Ayam Al Kazam

Saje je nak letak nama glamer..jangan mare. Nasi ayam ni sesuai dimasak ketika anda terasa malas nak masak pelbagai jenis lauk. Seperti hari ini...tekak terasa haus semacam. So, I decided on one lauk only - NASI AYAM Al Kazam.

It couldnt go wrong I thought - the children love it, semua ada - sup, ayam, nasi, sayur (timun), sambal pencicah. Cukup la. During berbuka time, semuanya kata sedaapp...Alhamdulillah (lapar sangat kut. Maklum la, puasa..)



Anak sulung saya, Syafiq - paling suka kulit ayam ni. So, most of the time, sapa2 yang makan dengan dia akan memberikannya bahagian kulit dari portion mereka.


Bahan2 :


1 ekor ayam - dibersihkan.


Minyak untuk deep fry


Sos Tiram


Sedikit Kicap pekat


Madu


Chicken Stock


Rempah tumis


Butter


Secubit Garam


Beras


Daun Pandan


Timun & Daun Salad


Cara Membuat :


1. Rebus ayam bersama chicken stock sehingga setengah masak. Angkat dan tuskan.


2. Marinate ayam dengan sedikit kicap pekat, sos tiram dan madu. Biar lebih kurang 15 - 30 minit.


3. Goreng ayam dalam deep fryer (goreng terendam) sehingga masak. Angkat dan tuskan.


4. Air rebusan tadi boleh lah diguna kan untuk membuat sup. (you have to put all the necessary ingredient to make the soup though - seperti masak sup biasa)


5. Panaskan butter sehingga cair, masukkan rempah tumis, daun pandan, garam dan air rebusan stock. Kacau sebentar.


6. Masukkan bahan (5) ke dalam beras (yang telah dibersihkan dan di tus) - air rebusan chicken stock tadi sama banyak seperti air biasa untuk memasak nasi. Masak nasi seperti biasa.


7. Setelah masak, boleh di hidangkan bersama ayam yang dihiris, sup, hirisan timun, daun salad (jika ada) dan sambal pencicah.


Selamat mencuba!!



0 comments: