CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, September 20, 2008

Asam Pedas Ikan Sherry

Inilah main course untuk berbuka hari ini...masak Asam Pedas Ikan Sherry, atas permintaan anak kedua saya Syahmi. Tengahari tadi dia dah cakap "Mommy, nak sup pedas....". Sup pedas tu masak asam pedas la...

Lain padang lain belalang, begitulah juga dengan masakan asam pedas. Lain orang lain caranya, lain periuk lain rasanya. This, is Wlily's style.


Kegemaran anak2 saya...terutamanya si Syahmi..

Bahan - bahan :

1 ekor ikan (kali ini saya guna ikan sherry) - dibersihkan, dipotong ikut suka dan diperap dengan asam jawa.

1 labu bawang besar*

10 tangkai cili kering *

1 tangkai serai - dititik

5 ulas bawang merah*

1 ulas bawang putih*

Sedikit halia*

1 kuntum bunga kantan - dibelah 2 atau 4

Air asam jawa

Sedikit kunyit hidup atau serbuk kunyit

Sedikit belacan*

3 - 5 tangkai Kacang bendi

1 biji buah tomato dibelah empat

Cara Membuat:

1. Blendkan semua bahan bertanda * . Jika anda menggunakan kunyit hidup, blendkan juga.

2. Tumis bahan blend dan serai sehingga naik bau dan agak garing. Masukkan sedikit air agar tidak terlalu garing atau pekat. Kemudian masukkan bunga kantan. Kacau lagi.

3. Masukkan juga air asam jawa dan kacang bendi. Biar sebentar sehingga mendidih.

4. Masukkan ikan yang telah dipotong tadi (tidak perlu basuh lagi setelah diperap asam jawa).

5. Jika terlalu pekat, masukkan air. Kecilkan api - biar hingga mendidih.

6. Tabur garam secukup rasa. Jika suka, boleh dimasukkan sedikit gula jika tidak mahu terlalu pedas.

7. Akhir sekali masukkan buah tomato. Kacau sebentar, angkat dan hidangkan.

Selamat mencuba!

p/s Jika saya berada di Sarawak, saya tidak gunakan bunga kantan, sebaliknya menggantikannya dengan Terung Asam Sarawak yang berwarna kuning. Puas saya mencarinya di sekitar Lembah Klang, tapi tak jumpa...apatah lagi di tanah Pak Abu ni...

0 comments: